Nyheter

Studenter hjälper Inkuberas företag med systemutveckling

Foto: Markus Spiske

Varje år genomför studenter under sista terminen på Systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet praktik under 20 veckor. I år får fyra studenter för första gången möjlighet att hjälpa ett par Inkubera-företag med systemutveckling.
– Det finns flera vinnare med det här upplägget, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. Studenterna får arbeta med verkliga case och ett par av våra företag får hjälp att utveckla sin IT-tjänst.

Sista terminen på systemvetenskapliga programmet vid Örebro Universitet genomför studenterna ett systemutvecklingsprojekt, vanligen kallat SUP. Det innebär en chans för studenterna att knyta kontakter på arbetsmarknaden samtidigt som företagen i regionen får möjlighet att bekanta sig med presumtiva nya medarbetare. För första gången kommer två av projekten från Inkubera.
– Två av våra företag, HerCycle och Start Your Move, är i behov av att utveckla sitt IT-stöd, berättar Fredrik. Genom att koppla ihop företagen med studenterna får företagen värdefull hjälp utan kostnad. Samtidigt får studenterna arbeta med case som både är spännande och efterfrågas av en kund. Så är det inte alltid med de projekt som studenterna får jobba med.

Dessutom anlitar Inkubera Dan Larsson, en erfaren yrkesman inom IT och medgrundare till det framgångsrika Headlight, för att stötta bolagen.
– Att köpa IT-tjänster är inte lätt för den som är oerfaren. Genom att anlita Dan som beställarstöd, ökar vi professionalismen i hela projektet och bygger för framtiden, menar Fredrik.

En ytterligare part i projektet är IT-företaget Epical.
– Epical har en nyckelroll, säger Fredrik. De agerar som studenternas arbetsplats under SUP:en och ger dem löpande stöttning i den mån det behövs. Epical ger också studenterna erfarenheten att få arbeta i en professionell miljö med allt vad det innebär, vilket är värdefullt i sig.

Ida Stjernström på Inkubera-företaget HerCycle är nöjd med upplägget.
– Det är en otrolig möjlighet för nystartade bolag att få tillgång till bra resurser och samtidigt bidra till att öka kunskapsnivån bland unga talanger. Vi är ett litet bolag i uppstartsfas och har inte möjlighet att anställa än, så det initiativet med SUP är perfekt för oss.

Fredrik Stenman menar att detta inte är en engångsföreteelse, snarare tvärt om.
– Nu är vi med för första gången och drar lärdomar av det. Går allt som planeras kan vi utöka vår medverkan i SUP:en nästa år. Utöver att vi hjälper studenterna och våra företag är det positivt även ur ett större perspektiv. Ingen av studenterna som är med i årets projekt kommer från Örebro. Ju fler studenter som kan bygga bra relationer med det regionala näringslivet, desto fler kommer sannolikt att stanna kvar i Örebroregionen och bygga vidare på den höga IT-kompetens som redan finns här.

 

 

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.