
Foto: Markus Spiske
Varje år genomför studenter under sista terminen på Systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet praktik under 20 veckor. I år får fyra studenter för första gången möjlighet att hjälpa ett par Inkubera-företag med systemutveckling.
– Det finns flera vinnare med det här upplägget, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. Studenterna får arbeta med verkliga case och ett par av våra företag får hjälp att utveckla sin IT-tjänst.
Sista terminen på systemvetenskapliga programmet vid Örebro Universitet genomför studenterna ett systemutvecklingsprojekt, vanligen kallat SUP. Det innebär en chans för studenterna att knyta kontakter på arbetsmarknaden samtidigt som företagen i regionen får möjlighet att bekanta sig med presumtiva nya medarbetare. För första gången kommer två av projekten från Inkubera.
– Två av våra företag, HerCycle och Start Your Move, är i behov av att utveckla sitt IT-stöd, berättar Fredrik. Genom att koppla ihop företagen med studenterna får företagen värdefull hjälp utan kostnad. Samtidigt får studenterna arbeta med case som både är spännande och efterfrågas av en kund. Så är det inte alltid med de projekt som studenterna får jobba med.
Dessutom anlitar Inkubera Dan Larsson, en erfaren yrkesman inom IT och medgrundare till det framgångsrika Headlight, för att stötta bolagen.
– Att köpa IT-tjänster är inte lätt för den som är oerfaren. Genom att anlita Dan som beställarstöd, ökar vi professionalismen i hela projektet och bygger för framtiden, menar Fredrik.
En ytterligare part i projektet är IT-företaget Epical.
– Epical har en nyckelroll, säger Fredrik. De agerar som studenternas arbetsplats under SUP:en och ger dem löpande stöttning i den mån det behövs. Epical ger också studenterna erfarenheten att få arbeta i en professionell miljö med allt vad det innebär, vilket är värdefullt i sig.
Ida Stjernström på Inkubera-företaget HerCycle är nöjd med upplägget.
– Det är en otrolig möjlighet för nystartade bolag att få tillgång till bra resurser och samtidigt bidra till att öka kunskapsnivån bland unga talanger. Vi är ett litet bolag i uppstartsfas och har inte möjlighet att anställa än, så det initiativet med SUP är perfekt för oss.
Fredrik Stenman menar att detta inte är en engångsföreteelse, snarare tvärt om.
– Nu är vi med för första gången och drar lärdomar av det. Går allt som planeras kan vi utöka vår medverkan i SUP:en nästa år. Utöver att vi hjälper studenterna och våra företag är det positivt även ur ett större perspektiv. Ingen av studenterna som är med i årets projekt kommer från Örebro. Ju fler studenter som kan bygga bra relationer med det regionala näringslivet, desto fler kommer sannolikt att stanna kvar i Örebroregionen och bygga vidare på den höga IT-kompetens som redan finns här.