Det krävs ett tränat öga för att upptäcka om en häst har en begynnande hälta. Fredrik Olsson på Tequestrian utvecklar en innovation som tar kvalificerad teknik till hjälp.
– Genom att sätta sensorer på hovarna och koppla signalerna till en accelerometer, är det möjligt att få fram exakta data för en hästs rörelsemönster. Jag kommer att kunna ta fram tillförlitliga data över hur hästen mår och hur den presterar över tid. Detta är hjärtat i Tequestrian.
Fredrik har lång erfarenhet som patentombud och driver egen patentfirma. Parallellt jobbar han med egna innovationer. Idén till Tequestrian kom i samband med att hans dotter var fodervärd till en häst. Fredriks fru upptäckte att hästen var halt, något som många erfarna hästmänniskor i stallet inte uppfattade.
– Vi tog hjälp av en veterinär som kunde bekräfta min frus iakttagelser. Det var då jag kom på att det vore bra om man kunde ersätta subjektiva bedömningar med objektiva mätningar. Fredrik startade då Tequestrian tillsammans med sin fru och dotter som även är med som uppfinnare på den första inlämnade patentansökan.
Till en början trodde Fredrik att han skulle behöva utveckla ny elektronik, men alla grundkomponenter för att mäta och analysera de data som behövs, visade sig redan finnas – till låga priser dessutom. Detta gjorde att Fredrik kunde komma i gång snabbt med sitt utvecklingsarbete. Grunden för arbetet är koppla samman komponenterna, mäta data och utveckla en mjukvara och ett gränssnitt som passar rätt målgrupp.
– Det finns ett antal aktörer på marknaden som arbetar med liknande teknik, men de är fokuserade på veterinärmarknaden, berättar Fredrik. Så min första tanke är att vända mig direkt till hästägare, eller som min affärscoach på Inkubera föreslog, till travmarknaden.
Tequestrian blev ett Inkubera-företag i september. Fredrik har hunnit med ett inledande mötet med affärscoachen Mattias Andershed.
– Det känns jättebra, säger Fredrik Olsson. Tillsammans kommer vi att arbeta med att hitta bästa möjliga väg framåt för Tequestrian och välja rätt affärsmodell. Att jag har ett så erfaret bollplank som Mattias är mycket värdefullt.
Det finns olika möjliga utvecklingsvägar för Tequestrian. Genom att man kontinuerligt kan mäta en hästs rörelser, kan man inte bara ta reda på hur hästen mår utan även hur prestationerna utvecklas över tid. Kanske blir det allra viktigaste att tidigt upptäcka avvikelser så att hästens träning kan anpassas.
– Jag kommer att kunna mäta med hög noggrannhet säger Fredrik. Just nu samlar jag in data med min första prototyp. Under första halvan av 2023 hoppas jag att jag kan vara klar med en betaversion. Det blir ett viktigt steg mot lansering.