Nyheter

Tequestrian mäter hästars rörelsemönster för att kunna förebygga skador

Fredrik Olsson på Tequestrian utvecklar teknik för att mäta hästens rörelser med hjälp av sensorer.

Det krävs ett tränat öga för att upptäcka om en häst har en begynnande hälta. Fredrik Olsson på Tequestrian utvecklar en innovation som tar kvalificerad teknik till hjälp.
– Genom att sätta sensorer på hovarna och koppla signalerna till en accelerometer, är det möjligt att få fram exakta data för en hästs rörelsemönster. Jag kommer att kunna ta fram tillförlitliga data över hur hästen mår och hur den presterar över tid. Detta är hjärtat i Tequestrian.

Fredrik har lång erfarenhet som patentombud och driver egen patentfirma. Parallellt jobbar han med egna innovationer. Idén till Tequestrian kom i samband med att hans dotter var fodervärd till en häst. Fredriks fru upptäckte att hästen var halt, något som många erfarna hästmänniskor i stallet inte uppfattade.
– Vi tog hjälp av en veterinär som kunde bekräfta min frus iakttagelser. Det var då jag kom på att det vore bra om man kunde ersätta subjektiva bedömningar med objektiva mätningar. Fredrik startade då Tequestrian tillsammans med sin fru och dotter som även är med som uppfinnare på den första inlämnade patentansökan.

Till en början trodde Fredrik att han skulle behöva utveckla ny elektronik, men alla grundkomponenter för att mäta och analysera de data som behövs, visade sig redan finnas – till låga priser dessutom. Detta gjorde att Fredrik kunde komma i gång snabbt med sitt utvecklingsarbete. Grunden för arbetet är koppla samman komponenterna, mäta data och utveckla en mjukvara och ett gränssnitt som passar rätt målgrupp.
– Det finns ett antal aktörer på marknaden som arbetar med liknande teknik, men de är fokuserade på veterinärmarknaden, berättar Fredrik. Så min första tanke är att vända mig direkt till hästägare, eller som min affärscoach på Inkubera föreslog, till travmarknaden.

Tequestrian blev ett Inkubera-företag i september. Fredrik har hunnit med ett inledande mötet med affärscoachen Mattias Andershed.
– Det känns jättebra, säger Fredrik Olsson. Tillsammans kommer vi att arbeta med att hitta bästa möjliga väg framåt för Tequestrian och välja rätt affärsmodell. Att jag har ett så erfaret bollplank som Mattias är mycket värdefullt.

Det finns olika möjliga utvecklingsvägar för Tequestrian. Genom att man kontinuerligt kan mäta en hästs rörelser, kan man inte bara ta reda på hur hästen mår utan även hur prestationerna utvecklas över tid. Kanske blir det allra viktigaste att tidigt upptäcka avvikelser så att hästens träning kan anpassas.
– Jag kommer att kunna mäta med hög noggrannhet säger Fredrik. Just nu samlar jag in data med min första prototyp. Under första halvan av 2023 hoppas jag att jag kan vara klar med en betaversion. Det blir ett viktigt steg mot lansering.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 27 mars

Örebroföretagets innovation minskar smittspridning av multiresistenta bakterier

Örebroföretaget Steamforce har en lösning som minskar risken för spridning av multiresistenta bakterier på sjukhus och vårdinrättningar. WHO klassar multiresistenta bakterier som ett av största globala hoten mot vår hälsa. Bara i Sverige drabbas årligen cirka 76 000 personer av vårdrelaterade infektioner. Forskningsstudier visar att handfat med tillhörande vattenlås är en av de viktigaste smittkällorna till vårdrelaterade infektioner och utbrott. Men genom att ersätta de befintliga handfaten med en egenutvecklad modell menar Steamforce – med stöd av kliniska studier – att man kan minska spridningen av de skadliga bakterierna.

måndag 24 mars

Nominera till SKAPA-priset – vi söker årets bästa idé

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges ledande innovationstävling. Nu kan du nominera dig själv eller någon annan till SKAPA-priset eller SKAPA talang och får chansen att bli länsvinnare och representera Örebro län i den stora riksfinalen. Vi behöver din nominering senast 30 maj.

måndag 17 mars

Förändring i Inkuberas ledning, information från Inkuberas styrelse

Styrelsen för Inkubera har beslutat att genomföra en förändring i verksamhetens ledning i samband med att bolaget nu går in i en ny utvecklingsfas med nya behov. Efter fyra år slutar Fredrik Stenman som vd på Inkubera. Bakgrunden till förändringen är ett nytt innovationslandskap som kräver en strategisk omställning med fokus på att utveckla nya profilområden för att skapa internationell attraktionskraft samt att stärka samarbeten inom innovationsstödsystemet.

fredag 28 februari

Inkubera lanserar entreprenörslön för startups. Dessa fem företag är först ut.

Nu kan startups få ekonomiskt stöd från Inkubera för att fokusera mer på sin affärsutveckling. Inkubera erbjuder nu entreprenörslön till fem utvalda bolag i Startup-programmet. – Entreprenörslöner är nytt för oss, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Vår förhoppning är att entreprenörerna ska kunna arbeta mer fokuserat, så att bolagen kan utvecklas snabbare.