Nyheter

Truckzter går i täten för logistikbranschens gröna omställning

Truckzter hjälper transportköpare att hitta ledig kapacitet hos transportörerna. Resultat: högre fyllnadsgrad och minskade utsläpp.

Var fjärde lastbil du möter på vägarna går tom. Ännu fler går halvtomma. Via en digital marknadsplats sammanför Truckzter transportköpare och transportörer så logistikbranschen kan effektiviseras.

– Truckzter är som en smörjolja för hela branschen, säger Truckzters vd Fredrik Regin. Vi gör att informationen mellan parterna flyter smidigare så att lastbilarnas fyllnadsgrad kan öka. Det är helt nödvändigt om utsläppen från godstransporterna ska minska. Sambandet mellan fyllnadsgrad och koldioxidutsläpp är linjärt.

Med mer än 20 års erfarenhet som transportledare, kan Fredrik den underdigitaliserade transportbranschen inifrån. Insikterna om vilken utvecklingspotential som fanns, gjorde att han 2019 startade Truckzter tillsammans med entreprenören Per Arenö. Idag har teamet utökats med såväl fler delägare som anställda. Även affärerna har tagit fart. Fredrik hoppas på en omsättning på 30 mkr för 2024.

– Under 2023 fick vi in Carlsberg som första storkund, säger Fredrik. Det i sin tur öppnar dörrarna för fler kunder i samma storleksordning. Vi för diskussioner med ett flertal.

Utöver marknadsplatsen där behov av att godstransporter matchas mot ledig kapacitet (läs ”tomma eller halvtomma lastbilar”) erbjuder Truckzter en app som där all nödvändig fraktinformation samlas och blir överskådlig för såväl fraktmottagare som lastbilsförare.

– Människor anar inte hur mycket tid och energi och läggs på att kommunicera vart i detalj något skall levereras och när det beräknas komma fram, berättar Fredrik. Vi gör informationen tillgänglig för alla parter, vilket gör att allt flyter smidigare.

Truckzter känner en tydlig medvind i nacken. En av anledningarna är ny lagstiftning från EU. ”Fit for 55” slår fast att utsläppen skall minska med 55 % till 2030. En annan lagstiftning, CSRD, innebär att alla stora och börsnoterade företag (till att börja med) skall genomföra årliga hållbarhetsrapporteringar. Det innebär stora möjligheter för Truckzter.

Truckzter kom med i Inkubera redan i starten. Nu är man tillbaka via programmet Swedish Scaleups som Inkubera driver med ett flertal inkubatorer och science parks i östra Mellansverige.

– Det kommer att bli jättebra, säger Fredrik. Jag får hjälp att lyfta blicken från det dagliga så att vi tar rätt steg på det strategiska planet.

– Vi har kommit en bra bit i vår tekniklösning, men det finns såklart mycket vi fortfarande kan förbättra inom exempelvis UX-design och AI, säger Jerker. Swedish ScaleUps ger oss möjlighet att ta in den ytterligare expertkompetens vi behöver. Det kommer att snabba upp vår utveckling.

Fredrik Regin, CEO, och Jerker Lander, CTO, på Truckzter.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.