Nyheter

Truckzter går i täten för logistikbranschens gröna omställning

Truckzter hjälper transportköpare att hitta ledig kapacitet hos transportörerna. Resultat: högre fyllnadsgrad och minskade utsläpp.

Var fjärde lastbil du möter på vägarna går tom. Ännu fler går halvtomma. Via en digital marknadsplats sammanför Truckzter transportköpare och transportörer så logistikbranschen kan effektiviseras.

– Truckzter är som en smörjolja för hela branschen, säger Truckzters vd Fredrik Regin. Vi gör att informationen mellan parterna flyter smidigare så att lastbilarnas fyllnadsgrad kan öka. Det är helt nödvändigt om utsläppen från godstransporterna ska minska. Sambandet mellan fyllnadsgrad och koldioxidutsläpp är linjärt.

Med mer än 20 års erfarenhet som transportledare, kan Fredrik den underdigitaliserade transportbranschen inifrån. Insikterna om vilken utvecklingspotential som fanns, gjorde att han 2019 startade Truckzter tillsammans med entreprenören Per Arenö. Idag har teamet utökats med såväl fler delägare som anställda. Även affärerna har tagit fart. Fredrik hoppas på en omsättning på 30 mkr för 2024.

– Under 2023 fick vi in Carlsberg som första storkund, säger Fredrik. Det i sin tur öppnar dörrarna för fler kunder i samma storleksordning. Vi för diskussioner med ett flertal.

Utöver marknadsplatsen där behov av att godstransporter matchas mot ledig kapacitet (läs ”tomma eller halvtomma lastbilar”) erbjuder Truckzter en app som där all nödvändig fraktinformation samlas och blir överskådlig för såväl fraktmottagare som lastbilsförare.

– Människor anar inte hur mycket tid och energi och läggs på att kommunicera vart i detalj något skall levereras och när det beräknas komma fram, berättar Fredrik. Vi gör informationen tillgänglig för alla parter, vilket gör att allt flyter smidigare.

Truckzter känner en tydlig medvind i nacken. En av anledningarna är ny lagstiftning från EU. ”Fit for 55” slår fast att utsläppen skall minska med 55 % till 2030. En annan lagstiftning, CSRD, innebär att alla stora och börsnoterade företag (till att börja med) skall genomföra årliga hållbarhetsrapporteringar. Det innebär stora möjligheter för Truckzter.

Truckzter kom med i Inkubera redan i starten. Nu är man tillbaka via programmet Swedish Scaleups som Inkubera driver med ett flertal inkubatorer och science parks i östra Mellansverige.

– Det kommer att bli jättebra, säger Fredrik. Jag får hjälp att lyfta blicken från det dagliga så att vi tar rätt steg på det strategiska planet.

– Vi har kommit en bra bit i vår tekniklösning, men det finns såklart mycket vi fortfarande kan förbättra inom exempelvis UX-design och AI, säger Jerker. Swedish ScaleUps ger oss möjlighet att ta in den ytterligare expertkompetens vi behöver. Det kommer att snabba upp vår utveckling.

Fredrik Regin, CEO, och Jerker Lander, CTO, på Truckzter.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."