Nyheter

Wace löser städernas parkeringsproblem med hjälp av delningsekonomi

Rickard Wrenne och Torbjörn Karlsson på Wace.

En betydande del av biltrafiken i stadskärnorna består av bilister som letar efter en parkeringsplats. Samtidigt står många förhyrda p-platser tomma. Wace är en tjänst som gör det möjligt att hyra ut sin parkeringsplats de tider då den inte används. Bilister som behöver någonstans att parkera, kan då boka den via en app och guidas direkt till platsen.
– Genom att hjälpas åt kan vi använda våra resurser lite klokare, säger Rickard Wrenne som tillsammans med Torbjörn Karlsson är grundare till Wace. Med hjälp av Wace kan vi tillsammans minska både stressen och miljöbelastningen i stadstrafiken.

Allting började med att Rickard en dag hade svårt att hitta en parkeringsplats i stan. Jo, det fanns många tomma platser – men skyltar med texten ”Förhyrd” hindrade honom från att parkera.
– Det var då det liksom ”klack till”, säger han. Det var något som kändes fel i grunden. Det fanns ju gott om platser där man skulle kunna ställa bilen, ändå åkte jag och andra bilister varv efter varv och letade förgäves efter en ledig parkering.

Tillsammans med en annan entreprenör, Torbjörn Karlsson, drog han igång bolaget. De anställde en programmerare som började utveckla appen Wace. Sedan följde ett par år som präglades av optimism, men också hade inslag av frustration. Rickard och Torbjörn fick ett tydligt kvitto på att de var något bra på spåret, men lyckades ändå inte fullt ut med sin app.
– Vi gjorde ett par försök att lansera Wace och fick snabbt många användare vilket var fantastiskt, säger Torbjörn. Men tyvärr var vår tekniska lösning inte tillräckligt stabil. Det gjorde att vi fick dra i handbromsen just när allt började att ta fart.

Efter en tid fick bolaget kontakt med Eva Holmström på Inkubera. Med hennes och Inkuberas hjälp fick de nya ögon på sin satsning, affärscoachning och en välbehövlig vitamininjektion.
– Det betydde mycket för oss att någon trodde på oss och samtidigt vågade ställa krav, säger Rickard.

Nu lanseras en ny, kraftigt omarbetad och grundligt testad version av Wace. Både Rickard och Torbjörn vågar nu vara optimister.
– Vi känner att vi faktiskt kan göra världen lite bättre för samtliga inblandade, säger Torbjörn. Uthyraren får en extra intäkt och bilisterna kan parkera utan stress, ofta till ett lägre pris. Dessutom bidrar Wace till ett bättre resursutnyttjande och till lägre utsläpp när letandet efter lediga p-platser minskar.

Lanseringen sker till en början i Örebro och Stockholm. Sedan väntar flera städer i Sverige och förhoppningsvis även utomlands.
– Vi såg vid vår första lansering att Wace sprider sig snabbt till andra städer helt utan vår inblandning. Det är kanske det allra starkaste beviset på att vi har en lösning på ett verkligt problem.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."