Investera i Örebroregionens hetaste startups

Som affärsängel i Inkubera Ventures får du tillgång till en bred portfölj av regionens mest innovativa startups.

Efter kontinuerlig skanning av marknaden, erbjuder vi regionens hetaste startups en plats i Inkubera. Det är dessa företag som du nu får chansen att investera i. Du får stor inblick i vad som rör sig på Örebroregionens startupscen samtidigt som du blir en aktiv part för att bygga regionens framtida näringsliv tillsammans med oss.

Fördelar för dig som affärsängel:

  • Inkubera Ventures är enkelt sätt att investera i Örebroregionens mest innovativa tillväxtbolag.
  • I stället för att gå in i enstaka startups, sprider du riskerna genom att investera i en portfölj bestående av många företag i olika branscher. Normalt ingår cirka 15 företag i vårt startup-program.
  • Du får god inblick i företagen och kan bygga relationer med de olika teamen. Det ger dig chansen till följdinvesteringar i företag där du har god insikt i såväl risker som möjligheter.
  • Du får en möjlighet att tillsammans med oss och 20–30 andra affärsänglar göra konkret skillnad för det regionala näringslivet.

 

Kontakta oss

Fördelar för Inkubera-bolagen

  • I samband med att ditt företag antas som Inkubera-bolag, får erbjudande om ett konvertibellån kopplat till Inkubera Ventures.

  • Minst lika viktigt som pengarna är kunskapen och kontakterna. Ditt bolag får möjlighet att möta och arbeta med erfarna affärsänglar med gedigen kunskap om vad som krävs för att kunna växla upp en affärssatsning.

  • Genom att lära känna affärsänglarna finns möjligheter att en eller flera av dem vill investera i bolaget. Eller kanske någon av dem vill bli er nya styrelseordförande?

Så här fungerar Inkubera Ventures


I vilka bolag kommer Inkubera Ventures att investera?
Ända sedan starten 2006 har Inkubera arbetat med Örebroregionens mest innovativa och tillväxtorienterade bolag. Varje år träffar vi ett stort antal team och enskilda entreprenörer, varav vi väljer ut de bästa och erbjuder dem en plats i Inkubera. De allra flesta tackar ja och får stöttning av oss under ett antal månader upp till cirka 2 år.

Genom åren har vi stöttat företag som WEC 360, Deligate, Spintr, Pausit, Innovation Lift Scandinavia och Binary Brains.  Här hittar du de företag som vi arbetar med just nu.

De företag som ingår i Inkuberas startup-program får möjlighet att ta del av finansiering via Inkubera Ventures. Ett krav är dock att de har nått en tillräckligt hög nivå för att ta emot externt ägarkapital enligt KTH Innovation Readiness Level (CRL 6, TMRL 5, BRL 5 och SRL 5).

Ett beprövat koncept
Att knyta ett ängelinvesterarbolag till en företagsinkubator är inte någon ny företeelse. Metoden är beprövad sedan många år och genomförs med goda resultat av bland andra STING (Propel Capital) och Artic Business Incubator (Artic Ventures). Vi har inhämtat inspiration, kunskap och har en löpande dialog med andra inkubatorer för att skapa ett så bra upplägg som möjligt.  

Villkor för investeringen
Varje affärsängel går in med 150 tkr. Investeringar i bolagen sker med hjälp av konvertibellån med 6 % ränta för startuppbolaget.  Vid konvertering får Inkubera Ventures får 30 % rabatt vid konvertering (vissa undantag finns). Inkubera Ventures investerar i bolagen endast vid ett tillfälle, men som affärsängel inbjuder vi dig att vara med vid framtida följdinvesteringar i bolagen.

Ägande, ledning och drift
Inkubera Ventures kommer att ägas av affärsänglarna till 100 %. Inkubera ansvarar för ledning och drift.

Frågor och svar

Vem kan gå med i Inkubera Ventures?
Vi söker främst affärsänglar med erfarenheter som entreprenörer och som kan bidra med både kompetens och kapital. Vi kommer även att godkänna dem som i huvudsak bistår med kapital utifrån deras intresse att delta i denna satsning.

Hur fungerar ett konvertibellån?
Ett konvertibellån påminner om ett helt vanligt lån som löper under en fast period med en viss ränta (6%) och som antingen återbetalas eller konverteras till aktier i bolaget. Detta ska ske inom 4–5 år. Huruvida lånet ska återbetalas eller konverteras till aktier avgörs av Inkubera Ventures och beror på om ditt bolag tar in nya investerare eller inte. För ytterligare detaljer, prata gärna med oss.

Investerar Inkubera Ventures i flera steg?
Nej, bara en gång?

Vad gäller vid följdinvesteringar?
Affärsänglar har möjlighet att delta vid följdinvesteringar. 

Ledning och drift av Inkubera Ventures
Inkubera ansvarar för ledning och drift av Inkubera Ventures.