Nyheter

Årets länsvinnare av SKAPA-priset

Vinnarna 2021 – Mattias Djurstedt på Nära och Naturlig samt Jens Björkander och Lisa Hasselgren på Securifid.

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges största innovationstävling. Sedan förra året är Inkubera värdar för Örebro län. I och med detta utser de två jurygrupperna inte bara  vinnare utan även tre finalister i varje klass.
– Vi ville ge fler chansen att synas i det här sammanhanget, säger Inkuberas vd Fredrik Stenman. Tack vare samarbete med våra sponsorer har vi även kunnat ge varje finalist 10 000 kr. Precis som förra året gläds vi åt ett riktigt start startfält.

Vinnarna av SKAPA-priset och SKAPA talang (personer på högst 30 år) får hela 30 000 vardera. Årets vinnare uppskattar både uppmärksamhet och priset i sig.

– Så klart är detta enormt uppmuntrande för mig, säger Mattias Djurstedt som driver Nära & Naturlig. Vi står nu i begrepp att patentera vår metod för att bedriva fiskodling där både fiskarna och den omkringliggande miljön mår bra. Patentprocessen kostar pengar, så detta tillskott är mycket välkommet. Dessutom är det extra kul att bli uppmärksammad i Örebro eftersom det är här  vi vill etablera oss i större skala.

Lisa Hasselblad vann tillsammans med Jens Björkander förstapriset i ”stora” SKAPA-priset. Deras tjänst Securifid säkerställer identitet på den man pratar med, exempelvis i telefon. Om man blir uppringd av någon som exempelvis påstår sig vara från polisen eller från en bank, kommer man med hjälp av Securifid kunna kontrollera om detta verkligen stämmer.
– Det är en jättelång resa från en idé till att skapa ett färdig produkt och ett företagande man kan leva på. Får oss betyder det jättemycket att fler tror på oss och på vår idé. Under hösten hoppas vi nu kunna knyta samarbetsavtal med flera aktörer på marknaden.

Båda länsvinnarna går nu vidare till riksfinalen i Stockholm den 11 november.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."