Nyheter

Årets länsvinnare av SKAPA-priset

Vinnarna 2021 – Mattias Djurstedt på Nära och Naturlig samt Jens Björkander och Lisa Hasselgren på Securifid.

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges största innovationstävling. Sedan förra året är Inkubera värdar för Örebro län. I och med detta utser de två jurygrupperna inte bara  vinnare utan även tre finalister i varje klass.
– Vi ville ge fler chansen att synas i det här sammanhanget, säger Inkuberas vd Fredrik Stenman. Tack vare samarbete med våra sponsorer har vi även kunnat ge varje finalist 10 000 kr. Precis som förra året gläds vi åt ett riktigt start startfält.

Vinnarna av SKAPA-priset och SKAPA talang (personer på högst 30 år) får hela 30 000 vardera. Årets vinnare uppskattar både uppmärksamhet och priset i sig.

– Så klart är detta enormt uppmuntrande för mig, säger Mattias Djurstedt som driver Nära & Naturlig. Vi står nu i begrepp att patentera vår metod för att bedriva fiskodling där både fiskarna och den omkringliggande miljön mår bra. Patentprocessen kostar pengar, så detta tillskott är mycket välkommet. Dessutom är det extra kul att bli uppmärksammad i Örebro eftersom det är här  vi vill etablera oss i större skala.

Lisa Hasselblad vann tillsammans med Jens Björkander förstapriset i ”stora” SKAPA-priset. Deras tjänst Securifid säkerställer identitet på den man pratar med, exempelvis i telefon. Om man blir uppringd av någon som exempelvis påstår sig vara från polisen eller från en bank, kommer man med hjälp av Securifid kunna kontrollera om detta verkligen stämmer.
– Det är en jättelång resa från en idé till att skapa ett färdig produkt och ett företagande man kan leva på. Får oss betyder det jättemycket att fler tror på oss och på vår idé. Under hösten hoppas vi nu kunna knyta samarbetsavtal med flera aktörer på marknaden.

Båda länsvinnarna går nu vidare till riksfinalen i Stockholm den 11 november.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.