Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har.
– Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems.
Cecilia Fendin grundade företaget tillsammans med Mathias Lindberg. De har båda lång erfarenhet av att leda digitala utvecklingsprojekt och har varit en drivande omställningar inom många företag och branscher.
– Nästan alla branscher hittar sätt att arbeta mer effektivt genom digitalisering. Inom livsmedelssektorn produceras stora mängder data, men branschen optimerar inte sin dataanvändning. Om alla som är verksamma i olika delar av livsmedelskedjan kunde få en tydlig och gemensam översikt, skulle de kunna åstadkomma små mirakel, säger Cecilia.
Arta Systems lösning är ett visualiseringsverktyg som snabbt och intuitivt ska ge överblick över livsmedelsproduktionen inom ett område. När verktyget är lanserat kommer det vara enklare att identifiera styrkor, svagheter, hot och möjligheter inom till exempel en kommun eller en region.
– Vår vision är att vårt verktyg ska skapa en berättelse utifrån den data som vi samlar in. Med hjälp av kartfunktionen som kan simulera framtidsscenarion vill vi öka förståelse och göra det lättare att fatta kloka beslut.
Med hjälp av stöd för Livsmedelsverket har nu Arta Systems haft dialoger med ett antal regioner för att förstå nuläget och identifiera framtida utmaningar.
– Det är tydligt att regionerna har börjat utbilda sig frågan. De har kommit betydligt längre än var de var för 3–4 år sedan och har Insett allvaret på ett annat sätt. Alla vill göra förbättringar, konstaterar Cecilia.
Självförsörjningsgraden in om livsmedel har varit en aktuell fråga under ett par år. Nu har även el- och vattenförsörjning fått större uppmärksamhet.
– Krisberedskap är idag ett nyckelord för regionerna, säger Cecilia. Pandemin och Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är de två främsta drivkrafterna bakom detta.
– För egen del innebär det att vi får en bredare perspektiv att arbete med, samt en djupare förståelse för våra framtida kunder behov och förväntningar. Allt den här kunskapen tar vi med oss in i den utvecklingsfas vi befinner oss i. Tack vare studien som Tillväxtverket har finansierat kommer vi att kunna lansera ett ännu bättre verktyg under 2025, avslutar Cecilia.