Nyheter

Binary Brains går från 4 medarbetare till 19 trots pandemin. ”Vi börjar hitta rätt.”

Jacob Kihlboum, vd på Örebro-företaget Binary Brains.

Med hjälp av statistiska AI-baserade analyser tar Binary Brains fram prognoser som överträffar traditionella prognosverktyg och modeller. Alla företag som vill optimera sina inköp, sitt lager, sin produktion och/eller sin bemanning – och i förlängningen förbättra sin lönsamhet – skulle ha nytta av Binary Brains tjänster. (Man kan fråga sig vilket företag som inte skulle vilja det?) Företaget växer så det knakar, men vd Jacob Kihlbaum pratar ändå mest om resan och utmaningarna.
– Det har tagit lång tid för oss att komma fram till det man kallar ”market fit”, att definiera vilka kunder vi egentligen gör bäst nytta för och hur vi kan hjälpa dem. Nu tror jag att vi hittat vår plats, hur vår pusselbit passar in i en större bild.

Jag träffar Jacob i helt nya lokaler, bland flyttkartonger och rum som ännu ekar tomma. 120 m2 bytts mot 327 m2 i centrala Örebro. Jacob berättar att de måste skaffa nya möbler för att fylla upp lokalerna. Jag tänker att det är på samma sätt med Binary Brains. Att de håller på att fylla ut sina egna kläder. Potentialen som funnits där från början realiseras nu i tydligare erbjudande, utarbetande processer och i mänsklig kompetens.
– Att vi har vuxit handlar ju om så mycket mer än omsättning, säger Jacob. De medarbetare som kommit med på resan berikar oss med sina erfarenheter. Genom sitt sätt att vara har de också bidragit till att sätta en företagskultur om omfamnar utveckling. Tillsammans börjar vi bli riktigt kunniga inom flera områden där vi som nystartade saknade erfarenheter.

Bland Binary Brains kunder finns bland andra konsertarrangören Live Nation, Caspeco som erbjuder optimeringstjänster till restaurangbranschen och den snabbväxande hamburgerkedjan Brödernas. Dessutom ligger man i startgroparna för pilotprojekt med ett par tongivande företag inom handel och logistik. Gemensamt för de flesta kunder är en närhet till konsumentmarknaden och att träffsäkra prognoser ofta är avgörande för framgång.
– Vi börjar hitta rätt med var vår tjänst passar in. Vår kompetens är en viktig pusselbit in i ett större system som hjälper företag att förutse sin efterfrågan och optimera sin verksamhet därefter. Vårt nästa steg är gräva där vi står och skala upp verksamheten, effektivisera våra processer och utveckla vårt erbjudande. Vi lär oss hela tiden.

Binary Brains, anslöt i dagarna till programmet Swedish Scaleups som Inkubera driver med en rad andra inkubatorer och science parks i östra Mellansverige. Tidpunkten passar bra, menar Jacob.
– Min förväntan är att Swedish Scalups kommer att bidra till att öka takten i vår fortsatta tillväxtresa. Det kan handla om att ta in externa experter som kan lyfta vår kompetens inom viktiga områden, stöttning för att ta in ytterligare kapital samt att bli tydligare med hur vi kommunicerar hållbarhet.

Just hållbarhetsvinkeln på Binary Brains erbjudande är något av ett sparkapital. Binary Brains kan genom bättre prognoser minska företagens överproduktion, en av punkterna i FN:s globala mål inför 2030.
– Överproduktionen i världen gör ett gigantiskt fotavtryck, men det är något som det talas alldeles för lite om, säger Jacob. Här kan vi göra konkret skillnad.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."