Nyheter

Deligate lanserar matkasse med korta datum

Mattias Chahin, Deligate.

Mattias Chahin startades Deligate 2016 tillsammans Adam Vikström och Lukas Wallströmer. Idén att lösa problemet med matsvinn fick de när de jobbade med att packa upp varor i en Ica Maxi-butik. Idag hjälper de cirka 500 butiker med just detta via ett digitalt system som talar om när varor närmar sig sitt bäst-före-datum. Nu vill företaget ta nästa steg.
– När butikerna har koll på sina utgående varor är ju nästa steg att sälja dem, berättar Mattias. Med hjälp av matkassen Krubb hjälper vi butikerna att få fart på varorna utan att det stör deras ordinarie försäljning. Samtidigt kan de locka nya kundgrupper.

Butiken får hjälp att sätta samman kassen med hjälp av en receptgenerator som automatiskt tar fram recept med utgångspunkt från vilka varor som snart går ut.
– Vi vill ta att större grepp om matsvinnet och samtidigt göra det så smidigt som möjligt för butikerna. Receptgeneratorn är något vi jobbat med i flera år och det är roligt att se hur det faktiskt fungerar, säger Mattias.

Krubb testkörs just nu på de två ICA Maxi-butikerna i Örebro. Responsen har varit mycket positiv.
– På en knapp vecka har vi fått 700 användare och sålt 60 kassar.  Jag tror att det stora intresset både beror på att kunderna får väldigt prisvärd mat samtidigt som de kan göra en insats för att minska matsvinnet. Nästa steg är förstås lansering på alla våra butiker i Sverige, Danmark och så småningom även i Finland och Tyskland.

Deligate blev antaget till Inkubera när bolaget var helt nystartat 2016. Därefter har man löpande deltagit i Inkuberas inkubations- och tillväxtprogram. Nu går man gått med i tillväxtprogrammet Swedish Scaleups som Inkubera driver med en rad andra inkubatorer och science parks i östra Mellansverige.
– Inkubera har varit avgörande för oss ända sedan starten, säger Adam Vikström, vd på Deligate. Inte minst är jag glad över att Inkuberas hjälp och kompetens funnits tillhands genom Deligates olika utvecklingsfaser. Först när vi var helt nystartade för fyra år sedan, sedan när vi gjorde vår första exportsatsning och nu när vill skala upp och växa snabbt. Vi gick med i Swedish Scalups eftersom det stöttar vår plan att på kort tid gå från 500 till 5 000 kunder.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.