Nyheter

Deligate siktar mot börsen

Deligates ”Ät snart-kylar” gör att fler väljer varor med korta datum så att hållbarheten ökar.

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.

Med hjälp av Deligates digitala tjänst kan butikerna hålla koll på vilka varor som närmar sig bäst-före-datum och behöver säljas ut. Grundarna vet av egen erfarenhet hur svårt det annars är att ha kontroll över utgångsdatumet på tusentals produkter som ligger ibland annat kyldiskarna.

– Idag har över 500 butiker valt vår digitala tjänst. Till stor del handlar vår lösning om prisoptimering – att hjälpa butiker att prissänka sin mat vid rätt tillfälle och med rätt rabatt, för att säkerställa att de får maximal intäkt utan att behöva kasta något. säger vd Adam Vikström. Vår lösning är alltså hållbar såväl ekologiskt som ekonomiskt.

Företagets senaste satsning är de röda färskvarukylarna ”Ät Snart”, som idag finns i ett 40-tal butiker. De specialbyggda kylarna exponerar varor med utgående datum på ett mer attraktivt sätt.

– Traditionellt behandlar inte butikerna varor med utgående datum särskilt väl, säger Adam. Ofta ligger de lite huller om buller på en undanskymd plats i butiken. Vår kyl höjer statusen på varor med kort datum – vi lyfter fram varorna i stället för att gömma undan dem. Våra kylar sparade 180 ton mat 2023. 92 % av alla varor som exponerades där gick åt.

Deligate omsätter idag 7,5 miljoner kronor. Adam och Mattias äger halva bolaget.  Örebro-baserade Svanberg & Co Invest samt Swedia Capital som drivs av IT-miljardären Staffan Persson äger resterande del. Totalt har bolaget tagit in 12 mkr i externt kapital.

Deligate har nu börjat snegla mot börsen.

– Vi har absolut ambitionen att ta oss till börsen, säger Adam. Vi har flera personer på ägarsidan som har vana att bygga och leda börsbolag. Vi har spännande projekt rullande med några av Europas största livsmedelskedjor som vi hoppas mycket. Nu vill vi bygga Deligate så att vi har möjlighet att expandera snabbt på en internationell marknad.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."