Nyheter

Deligate siktar mot börsen

Deligates ”Ät snart-kylar” gör att fler väljer varor med korta datum så att hållbarheten ökar.

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.

Med hjälp av Deligates digitala tjänst kan butikerna hålla koll på vilka varor som närmar sig bäst-före-datum och behöver säljas ut. Grundarna vet av egen erfarenhet hur svårt det annars är att ha kontroll över utgångsdatumet på tusentals produkter som ligger ibland annat kyldiskarna.

– Idag har över 500 butiker valt vår digitala tjänst. Till stor del handlar vår lösning om prisoptimering – att hjälpa butiker att prissänka sin mat vid rätt tillfälle och med rätt rabatt, för att säkerställa att de får maximal intäkt utan att behöva kasta något. säger vd Adam Vikström. Vår lösning är alltså hållbar såväl ekologiskt som ekonomiskt.

Företagets senaste satsning är de röda färskvarukylarna ”Ät Snart”, som idag finns i ett 40-tal butiker. De specialbyggda kylarna exponerar varor med utgående datum på ett mer attraktivt sätt.

– Traditionellt behandlar inte butikerna varor med utgående datum särskilt väl, säger Adam. Ofta ligger de lite huller om buller på en undanskymd plats i butiken. Vår kyl höjer statusen på varor med kort datum – vi lyfter fram varorna i stället för att gömma undan dem. Våra kylar sparade 180 ton mat 2023. 92 % av alla varor som exponerades där gick åt.

Deligate omsätter idag 7,5 miljoner kronor. Adam och Mattias äger halva bolaget.  Örebro-baserade Svanberg & Co Invest samt Swedia Capital som drivs av IT-miljardären Staffan Persson äger resterande del. Totalt har bolaget tagit in 12 mkr i externt kapital.

Deligate har nu börjat snegla mot börsen.

– Vi har absolut ambitionen att ta oss till börsen, säger Adam. Vi har flera personer på ägarsidan som har vana att bygga och leda börsbolag. Vi har spännande projekt rullande med några av Europas största livsmedelskedjor som vi hoppas mycket. Nu vill vi bygga Deligate så att vi har möjlighet att expandera snabbt på en internationell marknad.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

fredag 19 januari

Truckzter går i täten för logistikbranschens gröna omställning

Var fjärde lastbil du möter på vägarna går tom. Ännu fler går halvtomma. Via en digital marknadsplats sammanför Truckzter transportköpare och transportörer så logistikbranschen kan effektiviseras. – Truckzter är som en smörjolja för hela branschen, säger Truckzters vd Fredrik Regin. Vi gör att informationen mellan parterna flyter smidigare så att lastbilarnas fyllnadsgrad kan öka. Det är helt nödvändigt om utsläppen från godstransporterna ska minska. Sambandet mellan fyllnadsgrad och koldioxidutsläpp är linjärt.