Nyheter

Efter år av utveckling: ”Vi har ett system som är redo för filminspelning!”

Miko Lazic på filminspelning med Moon Smart Focus.

Redan 2014 slöts det första avtalet mellan filmregissören och innovatören Miko Lazic och Inkubera. Mikos idé var att skapa ett smart fokussystem för filminspelning som kunde göra automatiserade fokusförflyttningar och på så sätt effektivisera filmskapandet genom att minska antalet omtagningar samt minska tiden för mätningar och den repetition som krävs för att sätta skärpan manuellt. Idag står Miko, vd Mathias Farnebo och det övriga teamet på Moon Smart Focus på tröskeln till lansering.
– Vi har ett system redo för filminspelning, säger Mathias Farnebo. Och vi har nyligen blivit beviljade patent i USA och Kina.

Miko är nu aktuell som fotograf för kortfilmen Minnesmetaller som går att se på UR Kortfilmsklubben. Just nu producerar han en musikvideo som har filmats av professionella filmfotografer med hjälp av Moon Smart Focus. Dessutom provfilmar Miko tillsammans med en rad andra filmskapare inför kommande produktioner av film och TV-serier.

– Vi har redan idag ett system som är snabbare och smartare än konkurrerande produkter, berättar Mathias. Vi slipar nu på detaljerna som gör produkten robust och användarvänlig.

I början av nästa år kommer Moon Smart Focus finnas hos ledande svenska uthyrare av filmutrustning. Det är från dessa som de största filmproducenterna hyr den mest kvalificerade utrustningen. Dessutom finns konkreta förfrågningar från utlandet.
– I slutet av nästa år räknar vi med att Moon Smart Focus kommer att användas i stora produktioner, både i andra europeiska länder och på andra sidan av Atlanten, säger Mathias.

Den rådande pandemin sätter stopp för många filminspelningar, inte minst i USA där det kan smittspridning kan få legala konsekvenser. Men faktum är att coronavirusets framfart också har skapat nya möjligheter för Moon Smart Focus.
– Vårt system gör filmandet mer effektivt och kräver färre människor på plats. Dessutom hjälper det filmteamet att hålla bättre avstånd till varandra, säger Mathias. Det gör att intresset för Moon Smart Focus är ännu större än det hade varit annars. Lägg till detta att filmandet just nu går för högtryck i Sverige. Många produktioner som annars hade skett på annat håll, har nu flyttat hem till Sverige på grund av coronaläget.

Utvecklingen av Moon Smart Focus sker primärt i Örebro och hög utsträckning tillsammans med människor kopplade till Örebro universitet. Mathias passar på att skicka med en efterlysning.
– Vi söker fler utvecklare med passion för video. Vi är i behov av människor med kompetens inom bland annat hårdvaruutveckling, Linux och AI.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."