Nyheter

”För oss var timingen perfekt”

Richard Grönberg, Ecdesign

Richard Grönberg driver Ecdesign, ett företag som säljer mjukvara för att producera 3D-ritningar. En faktor som gör att företaget är annorlunda – och mycket framgångsrikt – är att målgruppen är hårt nischad. De som främst använder Ecdesign är säljare av gymutrustning. Säljare som enkelt kan producera kompletta 3D-ritningar och visa dem för gym som ska bygga om eller bytta nytt, har ett tydligt försprång framför dem som inte kan det. Idag är Ecdesign världsledande inom sitt område. I september förra året gick Ecdesign med i Swedish Scaleups, ett program som Inkubera driver tillsammans med en rad andra inkubatorer i östra Mellansverige.
– Vi fick skräddarsydd stöttning i rätt läge, säger Richard. För oss var timingen perfekt.

De två inledande stegen i programmet är en ”Utvecklingsanalys” genomförd av Almi samt genomgång där företagen för hjälp att genomlysa och utveckla sitt hållbarhetsarbete.
– Supernyttigt för oss, säger Richard. Inte minst hållbarhetsanalysen har hjälp oss att flytta fram positionerna och vi jobbar nu aktivt med såväl kunder som underleverantörer så att vi tillsammans kan arbeta mer hållbart.

En grundtanke med Swedish Scaleups är att stötta företagen inom de områden som där de verkligen behöver hjälp, snarare än genomföra några på förhand bestämda aktiviteter. Efter de två sabba inledande analyserna är det är det fritt fram för företagen att föreslå var de vill ha stöttning. För Ecdesigns del var Swedish Scaleup med och delfinansierade en överflyttning till Microsoft Azure för att få en bättre process och hantering mjukvaruutveckling.
– Förändringen innebär större säkerhet och transparens för hela vår mjukvara. Inte minst när vi nu växer vidare och anställer fler programmerare, måste hela kodstrukturen vara lätt att följa. Tack vare Swedish Scaleup fick vi en knuff ryggen i precis rätt läge. För oss var det ett jättelyft rent tekniskt, säger Richard.

Ett annat delprojekt är en tillsammans med Christian Ståhlberg på Inkubera ta fram en ny affärsplan.
– Mycket finns förstås i mitt huvud, säger Richard. Men att tillsammans med en affärscoach få relevanta frågor, bra input och att få ner allt på pränt har varit mycket värdefullt. Bland annat är det viktigt för oss att hitta en balans mellan vår satsning på marknaden för gymutrustning och på andra segment där vi också är verksamma. Nu har vi tillsammans lagt ut en roadmap för de kommande tre åren. Vi har vuxit snabbt de senaste åren och vår plan är utan tvekan att fortsätta.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."