Nyheter

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Hazem Khalaf, docent vid Örebro universitet och Jimmy Lundström, vd JL Kemi.

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO.
– TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

JL Kemi i Karlskoga har främst specialiserat sig på att ta fram effektiva och helt nedbrytningsbara brandskydd- och rengöringsmedel med cellulosa som bas. Testerna som nu genomfört på Örebro universitet kan ha stor betydelse för bekämpningen av e-koli och S. Aureus vilket också skapar nya möjligheter för JL Kemi.
– För oss är det ett genombrott och öppnar upp för en ny marknad, säger Jimmy Lundström, grundare och vd för JL Kemi. Han får medhåll från Hazem Khalaf.

– Resultaten visar på ett brett spektrum av bra indikationer på hur medlet kan användas inom vården och i andra sammanhang när det gäller att desinficera och rengöra, säger han.

Inkubera hjälpte Jimmy genom att förmedla kontakten med Innovationskontoret på Örebro universitetet. Via ett så kallat till Forskaruppdrag kunde Jimmy och JL Kemi få tillgång till rätt kompetens, i det här fallet docent Hazem Khalaf.
– Jag har fått jättefin hjälp säger Jimmy. Det är positivt att ett litet företag som JL Kemi kan dra konkret nytta av universitets kompetens.

Arbetet pågår nu med kommersialiseringen av produkten och diskussioner med investerare för att snabbare kunna svara mot den efterfrågan som finns på ett medel med TT51:s egenskaper.
– Vi har stora förhoppningar för framtida försäljning av TT51 inom såväl vård som slakterier, livsmedelsproduktion och andra känsliga miljöer, säger Jimmy Lundström.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.