Nyheter

Forskaren: ”JL Kemis desinfektionsmedel har bevisat bakteriedödande effekt mot multiresistenta bakterier.”

Hazem Khalaf, docent vid Örebro universitet och Jimmy Lundström, vd JL Kemi.

Inkubera-företagets JL Kemis produkt TT51 är inte bara ett effektivt och miljöklassat desinfektionsmedel för livsmedelsbranschen. Efter tester på Örebro universitet konstaterar docent Hazem Khalaf att det även är mycket effektivt mot e-koli och S. Aureus, den senare en multiresistent bakterie som fått högsta prioriterat av WHO.
– TT51 tar död på både bakterierna, även när vid ganska hög utspädning, konstaterar Hazem Khalaf.

JL Kemi i Karlskoga har främst specialiserat sig på att ta fram effektiva och helt nedbrytningsbara brandskydd- och rengöringsmedel med cellulosa som bas. Testerna som nu genomfört på Örebro universitet kan ha stor betydelse för bekämpningen av e-koli och S. Aureus vilket också skapar nya möjligheter för JL Kemi.
– För oss är det ett genombrott och öppnar upp för en ny marknad, säger Jimmy Lundström, grundare och vd för JL Kemi. Han får medhåll från Hazem Khalaf.

– Resultaten visar på ett brett spektrum av bra indikationer på hur medlet kan användas inom vården och i andra sammanhang när det gäller att desinficera och rengöra, säger han.

Inkubera hjälpte Jimmy genom att förmedla kontakten med Innovationskontoret på Örebro universitetet. Via ett så kallat till Forskaruppdrag kunde Jimmy och JL Kemi få tillgång till rätt kompetens, i det här fallet docent Hazem Khalaf.
– Jag har fått jättefin hjälp säger Jimmy. Det är positivt att ett litet företag som JL Kemi kan dra konkret nytta av universitets kompetens.

Arbetet pågår nu med kommersialiseringen av produkten och diskussioner med investerare för att snabbare kunna svara mot den efterfrågan som finns på ett medel med TT51:s egenskaper.
– Vi har stora förhoppningar för framtida försäljning av TT51 inom såväl vård som slakterier, livsmedelsproduktion och andra känsliga miljöer, säger Jimmy Lundström.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."