Nyheter

Framtidsmässa för maten och bonden i Örebro

På Hindersmässan, onsdag den 23 januari klockan 10-17 blir det en riktig framtidsdag för lantbruket i Örebro län.
– Det här är sätt för oss att visa på ett ökat samarbete inom hela livsmedelskedjan i Örebroregionen, säger Martin Sjöberg på Inkubera. Samtidigt vill vi passa på och träffa många spännande aktörer som är på plats i länet med anledning av  Hindersmässan.

Produktionen av livsmedel ska öka i Sverige och framförallt självförsörjningsgraden. Det sägs i den nationella och regionala livsmedelsstrategin. Samtidigt har vi upplevt en extrem värme och torka i sommar med kraftigt minskad skörd och lönsamhet för många lantbrukare.

Men vi ser en framtid för den gröna näringen – såväl hos primärproducenterna som i förädlingsledet. Nya produkter och produktionssätt kommer fram i klimatets spår och genom intåget av ny teknik. Matkulturen har också en stor betydelse för regionens identitet och besöksnäring.

Framtidsdagen är ett arrangemang som flera aktörer står bakom – LRF Örebro län, Inkubera, Örebro universitet, Hushållningssällskapet och Alfred Nobel Science Park.

Per Willén på LFR i Örebro har höga förväntningar.
– Jag har personligen väldigt stora förväntningar och förhoppningar om att framtiden ska bli bättre.  Jag är säker på att den gröna kolatomen kommer att vara nyckeln till vår framtida energiförsörjning. Att vara företagare i den gröna sektorn kommer att vara eftersträvansvärt i framtiden.

Martin Sjöberg ser Framtidsdagen som en viktig pusselbit för ökat samarbete inom livsmedelskedjan.
– Vi vill bygga ännu starkare band mellan olika aktörer inom hela livsmedelskedjan. Det är ett av våra viktigaste uppdrag inom den satsning vi gör inom Inkubera Food. Vi vill bygga ett starkt nav inom livsmedel, måltid och upplevelser.

Framtidsdagen går av stapeln 23 januari 10-17  i Lantmännens lokaler på Aspholmen, Skvadronvägen 11 i Örebro. SMHI och universitetet kommer med robotar och artificiell intelligens för att visa på innovation i jordbruket. Vi pratar också extremväder, matkultur, export, och turism. Men huvudnumret är maten – våra livsmedel.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.