Nyheter

Från 2D till VR på några sekunder

Med hjälp av Ecdesigns egenutvecklade programvara kan vem som helst skapa kvalificerade 3D-ritningar på en timme. Ritningen görs som en vanlig planskiss i 2D, sen är det bara att trycka på rätt ikon så omvandlas den platta ritningen till en 3D-miljö som man kan vandra runt i. Genom att använda modern dataspelsteknik förser det innovativa Örebroföretaget säljare världen över med ett kraftfullt säljverktyg ­– ”seeing is believing” heter det ju. I samarbete med Inkubera och Växtzon rustar nu företaget för snabb expansion.

Ecdesign är ett programvaruföretag med hela 15 år på nacken. Grundaren och vd:n Richard Grönberg har själv sälj- och marknadsföringsbakgrund och vet hur värdefullt det är att kunna visualisera det man säljer redan innan det finns i verkligheten. Dessutom måste det gå enkelt och snabbt. Säljare ska träffa kunder, inte fastna bakom skrivbord.
– Min vision redan från starten var att skapa ett superenkelt verktyg för alla säljare som vill lyckas bättre med hjälp av snygga 3D-ritningar. Nu finns vårt program hos 15 000 kunder i 115 länder. Ändå känns det som att vi bara är i början av någonting mycket större.

För att kunna använda Ecdesigns programvara krävs en introduktion på ungefär en timme. Ungefär lika lång tid tar det att på egen hand rita snygga och detaljerade visualiseringar i 3D. Detta är möjligt genom att programmet – och inte säljaren själv – behöver tänka i den tredje dimensionen. Ritningen görs i 2D, men via en knapptryckning fixar programmet 3D tack vare modern dataspelteknik som Ecdesign gjort till sin.

Ecdesign har fram till idag främst hittat kunder bland leverantörer av gymutrustning. En bidragande orsak till detta är att gymleverantörerna har en viss uppsättning standardmaskiner som lätt kunnat placerats ut i den 3D-miljö som deras säljare skapar. Richard räknar dock med att helt nya dörrar kommer att öppnas i och med den senaste programversionen som lanseras i dagarna.

– I den nya versionen, 4,7 har vi en importfunktion som är kopplad till SketchUp som utvecklades av Google. Här finns över 4 miljoner 3D-modeller av allt man kan tänka sig, från italienska lampor och tapeter till bilar och båtar. Att lyfta in ett 3D-objekt i programmet tar 30 sekunder. Det gör att vi kan få kunder i alla branscher där 3D-presentationer skulle underlätta försäljningen. På så sätt kan man säga att min vision från när jag startade för 15 år sedan håller på att bli verklighet.

Importfunktionen är inte den enda nyheten i den senaste versionen. Ny är också möjligheten att koppla VR-glasögon till programmet.
– Det man ritade som en planskiss kan man faktiskt promenera runt i. Det gör att man får en helt annan känsla för rymd och hur de framtida lokalerna faktiskt kommer att upplevas.

Hittills har Richards kontakter med Inkubera främst gett värdefull coachning inom sälj och marknad. I projektet Växtzon, som Inkubera driver med andra inkubatorer och science parks, hamnar fokus även på att förbereda företaget för en snabb tillväxtresa. Idag omsätter företaget cirka 8 miljoner med drygt 3 miljoner i vinst, om tio år är planen att omsättningen skall vara uppe i 100 miljoner. Via Växtzon får Ecdesign hjälpa att förbereda sig för denna fas. Främst handlar det om organisationsutveckling, struktur, styrelsearbete kopplat till tillväxt. Dessutom väntar mer stöttning med varumärkesutveckling, marknadsföring och PR.
– För mig har Inkubera varit klockrent!  Inte minst har det varit värdefullt att träffa personer som gjort resan före mig. Min och företagets resa fortsätter. Framtiden ser riktigt spännande ut, avslutar Richard.

Om Växtzon
Växtzon är ett samverkansprojekt där nio företagsinkubatorer och science parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Örebro samverkar för att fler företag ska växa och nå en omsättning på 100 miljoner kronor. De företag som drar nytta av Växtzon ges tillgång till alla nio parters kunskap, kompetens och nätverk för att snabbare skala upp sina verksamheter. I projektet ingår Create Business Incubator, Inkubera, Munktell Science Park, Norrköping Science Park, Science Park Mjärdevi, Strängnäs Business Park, Uppsala Innovation Centre, Vreta Kluster och Västerås Science Park. Växtzon är ett regionalfondsprojekt finansierat av EU:s strukturfond genom Tillväxtverket. www.växtzon.se

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 20 juni

Alga Insulation till final i Venture Cup

Venture Cup är Sveriges största tävling för entreprenörer och startups. Den 10 oktober samlar Venture Cup hela Sveriges entreprenörsnätverk i Helsingborg för att hylla och fira morgondagens startup-stjärnor. På plats kommer 16 finalister som vunnit priser på Venture Cups Regionfinaler under våren och som på Sverigefinalen tävlar om fler priser samt det ärofyllda priset Startup of the Year. Med i finalen är bland annat Alga Insulation som vann SKAPA Talang i Örebro län 2023.

onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av den datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export?Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.