Nyheter

Här är alla årets SKAPA-finalister

Vinnare SKAPA-priset 2022 – Ravi Teja Chaladavada och Ismael Hamoundi.

Sveriges största innovationstävling, SKAPA-priset till Alfred Nobels minne, pågår som bäst. Två vinnare (för SKAPA-priset och Skapa talang) utses i varje län som sedan går vidare till riksfinal. I Örebro län utser vi även tre finalister i varje klass. Länsvinnarna får utöver en plats i riksfinalen 30 000 kr var vid prisutdelningen på Örebro slott 20 september.
– Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.´

De viktigaste kriterierna för  Skapa-priset är innovativietet och marknadspotential. Dessutom skall varan eller tjänsten kunna bidra ett mer hållbart i samhället.

Finalister SKAPA-priset (utan inbördes ordning)

Firas Kiwan, Kivansson
Firas Kiwan har utvecklat ett system som löser det klassiska problemet med uttorkade whiteboard-pennor med hjälp av ett patentsökt refillsystem.

Erik Nowosad Andershed, Space Between
Erik Nowosad Andershed har utvecklat en interaktiv mugg som fungerar som en spelkontroll. Muggen hjälper barn med ätsvårigheter att lättare få i sig den föda och näring de behöver.

Petter Sehlin, Ping Payments
Petter Selin och Ping Payments har utvecklat ett system som hjälper e-handlare att få kontroll över sina betalflöden. De ser till att de 300 betalmetoder som finns i Europa blir tillgängliga i en och samma plattform.


Finalister till SKAPA-talang (utan inbördes ordning) 

Isak Husovic och Denis Cesko, Brighbox
Isak och Denis har utvecklat en Brightbox, en låda för transporter som kan ersätta den traditionella kartonglådan. Målet är att Brightbox skall kunna användas upp till 1 000 gånger innan den byts ut.

Amelia Losande och Isra Albeatar, Amet Drive
Amet Drive har utvecklat en digital plattform för samåkning. Plattformen kopplar samma användare som ska till en viss destination med förare som har ledig plats i bilen.

Janna Nasser och William Khzouz, Alga Insulation.
Alga Insulations affärsidé är att tillvarata alger som spolas upp på stränderna och efter vidareförädling använda dem till isoleringsmedel i bostäder.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 3 april

Pinball Brothers släpper ABBA – flipperspelet

Örebroföretaget Pinball Brothers är Europas största tillverkare av flipperspel. Efter succéerna Alien och Queen, baserat på den brittiska supergruppen, lanserar de nu ett flipperspel i samarbete med ABBA. – Faktum är att det faktiskt var de som tog den första kontakten, säger grundaren och vd:n, Daniel Janson. Eller för att vara exakt – det var Bennys son, Ludvig, som hörde av sig. Han är också är flipperspelsfantast.

torsdag 21 mars

Inkubera och deb. bjuder in till styrelseutbildning

Hur säkerställer man att styrelsearbetet fungerar i praktiken? Vilken roll och vilket ansvar har egentligen en styrelse? Vilka personliga risker finns det med att sitta i styrelse? Inkubera och Stockholmsbaserade deb. – ett företag som specialiserat sig på styrelseutbildningar – arrangerar styrelseutbildningen styrelseledamot” på Creative House i Örebro.

torsdag 21 mars

Tillväxtverket stöttar Arta Systems med 1,1 mkr

Inkubatorföretaget Arta Systems stöttas av Tillväxtverket med 1,1 miljoner kronor. Finansieringen gäller en förstudie för ett digitalt visualiseringsverktyg som ska tydliggöra möjligheter och utmaningar för svensk livsmedelsproduktion. Konkret syftar verktyget till att göra det lättare för offentliga beslutsfattare att skapa hållbara strategier och öka självförsörjningsgraden. "Stödet betyder mycket för oss, säger Cecilia Fendin, medgrundare och produktansvarig på Arta Systems. Nu ska vi kartlägga behoven i detalj tillsammans med ett antal regioner. Om vi kan göra hela matkedjan tydligare och mer greppbar, skapar det bättre förutsättningar för framtidens mat."

tisdag 19 mars

Monetax gör redovisningen av kryptovaluta enkel och transparent

På grund av ny EU-lagstiftning kommer Skatteverket att granska en handel med kryptovaluta extra noga i år. Ungefär en halv miljon svenskar äger bitcoin och annan krypto, men bara en minoritet av dem brukar redovisa sina försäljningar. En av orsakerna är att det är oerhört komplicerat. Monetax har dock byggt en programvara som löser problemet. – Med vår hjälp blir våra kunders affärer i krypto tydliga och transparenta, berättar Johannes Norrbacka på Monetax. EU:s nya lagstiftning innebär stora möjligheter för oss.