Nyheter

Här är alla årets SKAPA-finalister

Vinnare SKAPA-priset 2022 – Ravi Teja Chaladavada och Ismael Hamoundi.

Sveriges största innovationstävling, SKAPA-priset till Alfred Nobels minne, pågår som bäst. Två vinnare (för SKAPA-priset och Skapa talang) utses i varje län som sedan går vidare till riksfinal. I Örebro län utser vi även tre finalister i varje klass. Länsvinnarna får utöver en plats i riksfinalen 30 000 kr var vid prisutdelningen på Örebro slott 20 september.
– Vi är jättestolta över att nivån är så hög, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Att välja ut de tre finalisterna i varje klass har varit ett tufft jobb för de båda jurygrupperna.´

De viktigaste kriterierna för  Skapa-priset är innovativietet och marknadspotential. Dessutom skall varan eller tjänsten kunna bidra ett mer hållbart i samhället.

Finalister SKAPA-priset (utan inbördes ordning)

Firas Kiwan, Kivansson
Firas Kiwan har utvecklat ett system som löser det klassiska problemet med uttorkade whiteboard-pennor med hjälp av ett patentsökt refillsystem.

Erik Nowosad Andershed, Space Between
Erik Nowosad Andershed har utvecklat en interaktiv mugg som fungerar som en spelkontroll. Muggen hjälper barn med ätsvårigheter att lättare få i sig den föda och näring de behöver.

Petter Sehlin, Ping Payments
Petter Selin och Ping Payments har utvecklat ett system som hjälper e-handlare att få kontroll över sina betalflöden. De ser till att de 300 betalmetoder som finns i Europa blir tillgängliga i en och samma plattform.


Finalister till SKAPA-talang (utan inbördes ordning) 

Isak Husovic och Denis Cesko, Brighbox
Isak och Denis har utvecklat en Brightbox, en låda för transporter som kan ersätta den traditionella kartonglådan. Målet är att Brightbox skall kunna användas upp till 1 000 gånger innan den byts ut.

Amelia Losande och Isra Albeatar, Amet Drive
Amet Drive har utvecklat en digital plattform för samåkning. Plattformen kopplar samma användare som ska till en viss destination med förare som har ledig plats i bilen.

Janna Nasser och William Khzouz, Alga Insulation.
Alga Insulations affärsidé är att tillvarata alger som spolas upp på stränderna och efter vidareförädling använda dem till isoleringsmedel i bostäder.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 20 juni

Alga Insulation till final i Venture Cup

Venture Cup är Sveriges största tävling för entreprenörer och startups. Den 10 oktober samlar Venture Cup hela Sveriges entreprenörsnätverk i Helsingborg för att hylla och fira morgondagens startup-stjärnor. På plats kommer 16 finalister som vunnit priser på Venture Cups Regionfinaler under våren och som på Sverigefinalen tävlar om fler priser samt det ärofyllda priset Startup of the Year. Med i finalen är bland annat Alga Insulation som vann SKAPA Talang i Örebro län 2023.

onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av den datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export?Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.