Nyheter

IdentifieraDig säkerställer identiteten

Jens Björkander och Lisa Hasselgren från IdentifieraDig framför Inkuberas affärscoach Mattias Andershed.

Telefonen ringer. Det är från polisen. Mannen i andra änden ber att få träffa dig eftersom du bevittnade ett stort bråk i ett bostadsområde. Men hur vet du att det är polisen och inte våldsverkaren själv du talar med? Med hjälp av den digitala tjänsten IdentifieraDig skulle du slippa sväva i ovisshet.
– Myndigheter och privatpersoner har egentligen samma behov säger Lisa Hasselgren, på nystartade IdentifieraDig. Och behovet växer kontinuerligt.

Exemplet med samtalet från en förmodad polis är inte taget ur luften. Det överensstämmer med en faktisk händelse som Lisa själv upplevt. Tillsammans med Jens Björkander, kollega på det gemensamma konsultföretaget Grenit, har händelsen lagt den första pusselbiten till ett det nya gemensamma bolaget IdentifieraDig.
– Vi har gjort en marknadsundersökning för att kartlägga hur stort problemet är säger Jens. Den stärkte oss i vår uppfattning att behovet av identifiering är stort och utbrett. En av dem vi pratade med anmälde genast intresse av tjänsten.

Behovet, att kunna identifiera personer man kommer i kontakt med över telefon, finns i hela samhället. Offentlig och privat sektor kan visserligen identifiera medborgare med hjälp av e-legitimation, men medborgaren saknar möjlighet att identifiera personer som säger sig tillhöra offentlig- eller privat sektor. Säker identifikation av personer företag och myndigheter emellan är heller inte möjligt.

Jens och Lisa har lång erfarenhet av att jobba mot myndighetssverige i sin ordinarie konsultverksamhet.
– Många myndigheter har kravet på rättssäkerhet högt på sin dagordning. Här passar vår tjänst som hand i handske, säger Jens.

I samarbete med Inkubera och affärscoachen Mattias Andershed har tjänsten nu tagit form.
– Stöttningen från Inkubera och Mattias erfarenheter och kunskap har varit ovärderliga för oss, säger Lisa. Det har blivit en verklig boost, faktiskt. Tillsammans driver vi nu utvecklingen framåt med god fart. Dessutom är det toppen att ha tillgång till lokalerna hos Inkubera.

Identifiera Dig är en del av Inkuberas nystartade projekt kring förinkubation, som går ut på att stötta idéer och företag i tidigare faser.
– För oss kom Inkubera in i precis rätt läge, säger Lisa. Nu förverkligar vi en idé som annars kanske bara hade stannat just vid bara en idé, säger Lisa.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."