Nyheter

Inkubera vill starta företag som underlättar för affärsänglar att investera i innovativa startups

Att underlätta för företagen att få in riskvilligt kapital är en av grunderna i Inkuberas erbjudande.

Under 2022 planerar Inkubera att starta ett företag som gör det lättare för affärsänglar att investera i regionens innovativa startups och tillväxtbolag. Förutom affärsänglar i Örebroregionen och Inkubera, är målet att statligt ägda Saminvest ska ingå som tredje part i projektet. Konceptet bygger på att affärsänglarna investerar i företag som uppfyller Inkuberas grundkrav och att Saminvest sedan dubblar änglarnas investeringar. På så sätt skapas nya möjligheter till för riskvilligt kapital för bolagen samtidigt som affärsänglarnas riskexponering minskar. Arbetet med att få det nya ängelinvesterarbolaget till stånd finansieras av Inkubera, Region Örebro län och Örebro kommun.

Fredrik Stenman är förväntansfull kring vad ett nytt ängelinvesterarbolag kan komma att åstadkomma.
– Jag är övertygad om att det kommer att vara värdefullt för de företag vi arbetar med samt att det kommer ha positiv inverkan på regionens näringsliv. Detta är ett upplägg som testats på ett par olika platser i landet men som är nytt för vår region, säger han. Det ger företag med stor potential ökade möjligheter att hitta finansiering för sina framtidssatsningar.

På Örebro Region län menar man att detta är en välkommen satsning.
– Vi har beviljat ansökan om finansiering för implementeringen av den här satsningen eftersom det ligger helt i linje med vår ambition att öka tillgång till riskvilligt kapital för företag i regionen, säger Kristina Eklöf, områdeschef näringsliv på Region Örebro län.

Även Örebro kommun ser planerna som ett viktigt initiativ.
–  Vi ser nu många spännande nya unga startups i Örebro och riskvilligt kapital börjar få upp ögonen för detta. Vi välkomnar därför nya initiativ och samarbeten inom kapitalförsörjning där Inkuberas satsning är ett viktigt sådant   säger Göran Dahlen, näringslivsdirektör i Örebro.

Hur konstruktionen för det nya ängelinvesterarbolaget kommer att se ut i detalj, är ännu inte klart. Detta kommer att utkristallisera sig fram till starten som är planerad till  2022. En sak är dock Fredrik tydlig med redan nu.
– Inkubera kommer inte att gå in i några bolag som ägare. Vår uppgift är att möjliggöra och administrera upplägget med syfte att våra bolag ska få större tillgång till riskkapital.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 20 juni

Alga Insulation till final i Venture Cup

Venture Cup är Sveriges största tävling för entreprenörer och startups. Den 10 oktober samlar Venture Cup hela Sveriges entreprenörsnätverk i Helsingborg för att hylla och fira morgondagens startup-stjärnor. På plats kommer 16 finalister som vunnit priser på Venture Cups Regionfinaler under våren och som på Sverigefinalen tävlar om fler priser samt det ärofyllda priset Startup of the Year. Med i finalen är bland annat Alga Insulation som vann SKAPA Talang i Örebro län 2023.

onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av den datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export?Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.