Nyheter

Inkubera vill starta företag som underlättar för affärsänglar att investera i innovativa startups

Att underlätta för företagen att få in riskvilligt kapital är en av grunderna i Inkuberas erbjudande.

Under 2022 planerar Inkubera att starta ett företag som gör det lättare för affärsänglar att investera i regionens innovativa startups och tillväxtbolag. Förutom affärsänglar i Örebroregionen och Inkubera, är målet att statligt ägda Saminvest ska ingå som tredje part i projektet. Konceptet bygger på att affärsänglarna investerar i företag som uppfyller Inkuberas grundkrav och att Saminvest sedan dubblar änglarnas investeringar. På så sätt skapas nya möjligheter till för riskvilligt kapital för bolagen samtidigt som affärsänglarnas riskexponering minskar. Arbetet med att få det nya ängelinvesterarbolaget till stånd finansieras av Inkubera, Region Örebro län och Örebro kommun.

Fredrik Stenman är förväntansfull kring vad ett nytt ängelinvesterarbolag kan komma att åstadkomma.
– Jag är övertygad om att det kommer att vara värdefullt för de företag vi arbetar med samt att det kommer ha positiv inverkan på regionens näringsliv. Detta är ett upplägg som testats på ett par olika platser i landet men som är nytt för vår region, säger han. Det ger företag med stor potential ökade möjligheter att hitta finansiering för sina framtidssatsningar.

På Örebro Region län menar man att detta är en välkommen satsning.
– Vi har beviljat ansökan om finansiering för implementeringen av den här satsningen eftersom det ligger helt i linje med vår ambition att öka tillgång till riskvilligt kapital för företag i regionen, säger Kristina Eklöf, områdeschef näringsliv på Region Örebro län.

Även Örebro kommun ser planerna som ett viktigt initiativ.
–  Vi ser nu många spännande nya unga startups i Örebro och riskvilligt kapital börjar få upp ögonen för detta. Vi välkomnar därför nya initiativ och samarbeten inom kapitalförsörjning där Inkuberas satsning är ett viktigt sådant   säger Göran Dahlen, näringslivsdirektör i Örebro.

Hur konstruktionen för det nya ängelinvesterarbolaget kommer att se ut i detalj, är ännu inte klart. Detta kommer att utkristallisera sig fram till starten som är planerad till  2022. En sak är dock Fredrik tydlig med redan nu.
– Inkubera kommer inte att gå in i några bolag som ägare. Vår uppgift är att möjliggöra och administrera upplägget med syfte att våra bolag ska få större tillgång till riskkapital.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.