Nyheter

Inkubera tar över SKAPA-priset

Vinnarna av SKAPA talang 2019, Lova Svensson och Amanda Mattsson från Period Pack Sweden.

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges största innovationspris. I varje län utses två vinnare som går vidare till den stora riksfinalen i Stockholm. Från om med i år tar Inkubera över stafettpinnen från Länsstyrelsen och ansvarar för att länsvinnare utses.
– Det är naturligt för Inkubera att ta över värdskapet säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. Vår uppgift är att stötta och coacha innovativa entreprenörer och startupbolag och det matchar väldigt väl med SKAPA-prisets hela syfte. Vi vill få in fler sökande och locka fler till att engagera sig i detta för att på sikt få en totalvinnare från Örebro län.

Även om det givetvis finns regler att förhålla sig till, har varje länsarrangör stor frihet hur de vill bedriva sitt arbete med att plocka fram de två vinnarna. För att lyfta priset ytterligare ett snäpp är samarbete en nyckel, menar Fredrik och sporra ännu fler att delta. En annan åtgärd är att göra det enklare att nominera kandidatier till priset.
– Vi vill skapa så mycket uppmärksamhet som möjligt kring SKAPA-priset så att det kan fungerar som en inspirationskälla för både unga och mer etablerade personer med innovativa affärsidéer. Vi planerar är att i år utse ett antal nominerade i respektive kategori som blir prisbelönta. Vi kommer också att göra det enklare att nominera kandidater till priset.

För att skapa förutsättningar för en bredare och större satsning, knyter Inkubera nu ett antal samarbetspartners till tävlingen.
– Vi är har fått en bred uppslutning av samarbetspartners som vill vara med och stötta den här satsningen, både från det offentliga och från näringslivet i regionen.

SKAPA-priset delas ut i två kategorier – Skapa-priset samt ungdomspriset Skapa talang. Vinnarna i länsfinalen går vidare till en stor riksfinal med 550 000 kr respektive 250 000 kr i prispotten.
– Faktum är att vi hittills faktiskt inte haft någon vinnare från länet, men vår förhoppning är förstås att ändra på det på sikt, säger Fredrik.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."

torsdag 2 maj

Inkubera ska utreda möjligheterna för ökad tillgång på riskkapital

Inkubera har fått i uppdrag av RÖIAB (Region Örebro Innovation AB) att utreda möjligheterna för att öka tillgången på risk- och tillväxtkapital i Örebro län. Målet är att på sikt skapa större samverkan mellan privata och offentliga medel och göra det enklare för nystartade och växande företag i regionen att hitta kapital för sin tillväxt. – Vårt uppdrag är att ta reda på vilka upplägg som har fungerat i andra regionen för att sedan kunna designa ett upplägg som passar här, säger Inkuberas VD, Fredrik Stenman. Riskkapital har en avgörande betydelse för att lovande startups och scaleups i vår region ska kunna nå sin fulla potential.