
Isak Husovic, Brightbox grundare.
Engångskartong av wellpapp har ända sedan början av 1900-talet varit så dominerande som transportförpackningen att vi nästan tar den för självklar. Men när Isak Husovic sökte idéer för sitt eget företagande, var engångskartonger en av de första saker han ifrågasatte.
– Under min gymnasietid fick jag lära mig att hållbarhet är nyckeln för framtidens företagande. Ganska tidigt i processen började jag tänka på kartonglådor. Skulle de kunna ersättas med ett retursystem? Hur skulle det i så fall vara uppbyggt?
Det har nu gått några år sedan den ursprungliga idén, men Isaks dröm om ett företag lever vidare. Om än i en delvis modifierad form.
– När de flesta verkar vara inställda på återvinning, tänker jag fortfarande på återanvändning. Med hänsyn till miljön är det en mycket bättre lösning, säger Isak. Jag tror fortfarande att det är möjligt att ersätta engångskartonger med ett retursystem, men det gäller att börja i liten skala och i rätt nisch, säger han. Sedan kan man växa därifrån.
Isak är nu i färd med att skapa patent på sin lösning – en låda i hårdplast som ska vara tillräckligt robust för att hålla i 1 000 transporter och samtidigt vara hopfällbar. Utöver att den förstås ska skydda godset, ska den klara bland annat GPS-tracking, kunna låsas upp via bluetooth och ha en digital så kallad E-inkskärm.
– Brightbox, som min produkt heter, är en mycket smartare förpackning är vanliga kartonger, säger han. Givetvis är tillverkningskostnaden högre, men tack vare att den kan cirkuleras många gånger blir totalkostnaden ändå lägre över tid. Dessutom har den flera plusfunktioner.
Tillsammans med Inkuberas affärscoach Erik Stenbeck undersöker han ni vilken nisch som är mest lämpad att börja med.
– Vi söker branscher som hanterar medelstora produkter av högt värde och verkar i en sluten business-to-business-krets, säger Isak. Om företagen värdesätter hög säkerhet, alltså att ingen obehörig kan öppna lådan, är det ett extra plus. Transport av läkemedel och hemelektronik är två alternativ som vi har diskuterat.
Jämfört med de första tankarna på ett retursystem, menar Isak att hans tankar nu är mer realistiska.
– Tack vare stöttningen jag har fått från Inkubera har jag kommit mycket längre än jag skulle ha klarat på egen hand. Både min affärsidé och jag själv har utvecklats under resan.
Parallellt med patentansökan tar Isak fram den första prototypen. Isak hoppas ha den klar november och då väntar pitchning och dialog med en väl utvald krets. Nästa steg är att ta fram en modifierad box som sedan kan testas.
Satsningen på Brightbox kommer att kräva externt kapital.
– Det finns en enorm potential i min idé, säger Isak, men min satsning kräver också investeringar. Till en början behövs lån och bidrag, i framtiden externt ägarkapital.
Isak gör satsningen på egen hand, men han är ändå inte ensam. Utöver stöttningen från Inkubera har han flera kunniga personer i sitt nätverk som han bollar sina idéer med.
– Jag känner mig inte ensam, säger han. Jag omger mig med en massa smarta människor som på ett eller annat sätt är med mig på resan.