Nyheter

Länsfinalisterna till SKAPA-priset 2020 är utsedda

EMBRACE, länsvinnare av SKAPA-priset 2019.

Efter en nomineringsprocess med rekordmånga inskickade förslag, har två juryer bestående av representanter för näringslivet och innovationssystemet i Region Örebro län utsett totalt sex finalister till SKAPA-priset i Örebro län – tre till det ”stora” priset och tre till ungdomspriset. Vinnarna utses 2 september på Örebro slott.

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges största innovationstävling. Länsvinnare för såväl det ”stora” priset som ungdomspriset, utses i varje län. Länsvinnarna och går sedan till en stor riksfinal i Stockholm. I år leds processen i Örebro län för första gången av Inkubera. Nytt för i år är att även att tre finalister i varje klass utses. Dessa belönas med 10 000 kr var.
– Genom att även utse finalister inför länsfinalen har vi lyckats öka attraktivitet och intresset för priset, säger vd Fredrik Stenman. Detta har varit möjligt tack vare våra mycket mycket uppskattade samarbetspartner.

I Örebro län får båda länsvinnarna 30 000 kr. Den nationella SKAPA-prisvinnaren får 500 000 kr i första pris och de tre pristagarna i SKAPA-talang får dela på 250 000 kr.

Länsfinalister SKAPA-priset:

Jacob Kihlbaum, Binary Brains
AI-baserad metodik som hjälper företag att göra mer träffsäkra prognoser.

Lisa Hasselblad, IdentifieraDig
Digital tjänst som gör det möjligt att säkerställa identiteten med den man har kontakt med,
exempelvis över telefon

Janiv Hallmén, Logvio
Retursystem för transportemballage, exempelvis för lastpallar av alla modeller.


Länsfinalister, SKAPA:s ungdomspris

Ella Selander, Cityshareservice
Gör det lättare för organisationer inom offentlig sektor att dela på sina resurser.

Hannes Rydell, Sista 9
Digital tjänst som ökar intäkterna för golfklubbar och tillgängligheten för golfspelare.

Teddy Löfström, Chainstream
Streamingtjänst för musik som gör det lättare för musikskapare att leva på sin musik

Vi tackar vår samarbetspartners för möjligheten att genomföra tävlingen och uppmuntra innovationskraften i Örebro län:

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."

torsdag 2 maj

Inkubera ska utreda möjligheterna för ökad tillgång på riskkapital

Inkubera har fått i uppdrag av RÖIAB (Region Örebro Innovation AB) att utreda möjligheterna för att öka tillgången på risk- och tillväxtkapital i Örebro län. Målet är att på sikt skapa större samverkan mellan privata och offentliga medel och göra det enklare för nystartade och växande företag i regionen att hitta kapital för sin tillväxt. – Vårt uppdrag är att ta reda på vilka upplägg som har fungerat i andra regionen för att sedan kunna designa ett upplägg som passar här, säger Inkuberas VD, Fredrik Stenman. Riskkapital har en avgörande betydelse för att lovande startups och scaleups i vår region ska kunna nå sin fulla potential.