Nyheter

Många klimatsmarta startups i Örebro-regionen

Swedish Climat Startup Map 2023.

Swedish Climat Startup Map har presenterat en ny sammanställning i dagarna. Enligt deras sammanställning finns totalt 407 klimatsmarta nystartade företag i landets 22 regioner. Storstadsregionerna dominerar som väntat, men Region Örebro län hamnar på delad 6:e plats med 9 företag, en bättre placering än många större och jämnstora regioner. Av de 9 företagen är 7 Inkubera-företag (nuvarande eller alumner).

Swedish Climat Startup Map är ett initiativ som finansieras av bland andra Vinnova och EU. De gör varje år en sammanställning över startups med affärsidéer som tydligt bidrar till att minska den totala klimatpåverkan.

Matilda Eriksson, utvecklingsledare för näringsliv och innovationer på Region Örebro län, gläder sig åt länets framskjutna placering, även om hon inte är så förvånad.
–  Vi är en väldigt stark region när det kommer till miljöinriktade företag. När vi fattar beslut om vilka företag vi ska stötta, är självklart hållbarhet är en viktig parameter.

De flesta av företagen ingår just nu i ett program hos Inkubera, eller har gjort det i närtid.
– Det är förstås inte Inkuberas förtjänst att det finns så många nya företag i länet som bygger sin affärsidé på klimatsmarta lösningar, säger Julie Ammer, verksamhetskontroller och drivande kraft inom hållbarhetsfrågor på Inkubera. Men dels är hållbarhet ett av grundkriterierna för vilka företag vi tar in i inkubatorn och dels bidrar vår affärscoachning till att företagen tar tydliga steg inom hållbarhet under tiden de är hos oss.

Följande företag är från Örebro län är representerade på Swedish Climat Startup Map:

BeeScanning Global
BeeScanning analyserar bilder från bisamhällen med hjälp av AI för att upptäcka parasiten varroa och andra hot. En tredjedel av maten vi äter är helt beroende av pollinering från bin och andra insekter.

Deligate
Deligates lösningar gör att livsmedelsbutiker får bättre koll på sina varors utgångsdatum vilket leder till minskat matsvinn – i vissa fall upp till 50 %.

Envivo
Envivo har skapat en ny modell för kontorsinredning som bygger på hyra till en fast månadskostnad. Detta underlättar återbruk av möbler där de som bäst behövs, så att en cirkulär modell kan skapas.

JL-Kemi, Karlskoga
Använder modifierad cellulosa till rengöring, impregnering mot svartmögel och brandskydd. Cellulosa är den vanligaste organiska substansen i naturen och utgör huvuddelen av växternas cellväggar.

Logvio/Pallkonsulten
Logvio minskar sina kunders miljöpåverkan genom att återvinna lastpallar. Deras vision är att skapa det första riktiga retursystemet för lastpallar på riksplanet och i förlängningen även i fler länder.

Metacon
Metacon AB (publ) är ett internationellt energiteknikföretag vars övergripande affärsidé är att kommersialisera små och stora energisystem för produktion av vätgas, el och värme.

Refurbly
Refurbly erbjuder begagnade mobiltelefoner inklusive 2 års garanti och klimatkompenserade mobilabonnemang. Kunderna kan handla tryggt, spara pengar och minska sin årliga koldioxidförbrukning.

Truckzter
Truckzter är molntjänst som förenklar speditörers och chaufförers vardag. Med hjälp av Truckzter kan de identifiera såväl ledig fraktkapacitet som gods som behöver fraktas.

Zigrid
Zigrid tar hand om spillvärme från inom industri och energiproduktion. Deras lösning bygger på att regenerera elektricitet från temperaturer som för närvarande går till spillo, 45–90°C.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 3 april

Pinball Brothers släpper ABBA – flipperspelet

Örebroföretaget Pinball Brothers är Europas största tillverkare av flipperspel. Efter succéerna Alien och Queen, baserat på den brittiska supergruppen, lanserar de nu ett flipperspel i samarbete med ABBA. – Faktum är att det faktiskt var de som tog den första kontakten, säger grundaren och vd:n, Daniel Janson. Eller för att vara exakt – det var Bennys son, Ludvig, som hörde av sig. Han är också är flipperspelsfantast.

torsdag 21 mars

Inkubera och deb. bjuder in till styrelseutbildning

Hur säkerställer man att styrelsearbetet fungerar i praktiken? Vilken roll och vilket ansvar har egentligen en styrelse? Vilka personliga risker finns det med att sitta i styrelse? Inkubera och Stockholmsbaserade deb. – ett företag som specialiserat sig på styrelseutbildningar – arrangerar styrelseutbildningen styrelseledamot” på Creative House i Örebro.

torsdag 21 mars

Tillväxtverket stöttar Arta Systems med 1,1 mkr

Inkubatorföretaget Arta Systems stöttas av Tillväxtverket med 1,1 miljoner kronor. Finansieringen gäller en förstudie för ett digitalt visualiseringsverktyg som ska tydliggöra möjligheter och utmaningar för svensk livsmedelsproduktion. Konkret syftar verktyget till att göra det lättare för offentliga beslutsfattare att skapa hållbara strategier och öka självförsörjningsgraden. "Stödet betyder mycket för oss, säger Cecilia Fendin, medgrundare och produktansvarig på Arta Systems. Nu ska vi kartlägga behoven i detalj tillsammans med ett antal regioner. Om vi kan göra hela matkedjan tydligare och mer greppbar, skapar det bättre förutsättningar för framtidens mat."

tisdag 19 mars

Monetax gör redovisningen av kryptovaluta enkel och transparent

På grund av ny EU-lagstiftning kommer Skatteverket att granska en handel med kryptovaluta extra noga i år. Ungefär en halv miljon svenskar äger bitcoin och annan krypto, men bara en minoritet av dem brukar redovisa sina försäljningar. En av orsakerna är att det är oerhört komplicerat. Monetax har dock byggt en programvara som löser problemet. – Med vår hjälp blir våra kunders affärer i krypto tydliga och transparenta, berättar Johannes Norrbacka på Monetax. EU:s nya lagstiftning innebär stora möjligheter för oss.