Nyheter

Mattias motverkar världssvälten med ny hållbar metod för fiskodling

Mattias Djurstedt på pilotprojekt i Indonesien samt hemma i Örebro.

Fiskodling är världens snabbast växande livsmedelssektor, men innebär i regel stor miljöbelastning. I samband med sin kandidatuppsats vid Örebro universitet fick Mattias Djurstedt kontakt med två världsledande auktoriteter inom området. Tillsammans startade de bolaget Nära & Naturlig för att kunna lansera en ny hållbar modell för fiskodling. De första pilotanläggningar för verifiering finns redan i Vietnam, Indonesien och Sverige. Nu arbetar bolaget med kapitalanskaffning för en fullskalig anläggning i Örebro.

– Min roll är att vara entreprenören som verkställer de andra delägarnas unika lösningar, säger Mattias. Tillsammans vill vi göra skillnad för jordens livsmedelsförsörjning på ett hållbart sätt.

Mattias Djurstedt är bara 23 år men har redan hunnit med att ta naturvetenskaplig kandidatexamen, startat ett företag med två tungviktare inom området och arbetat med pilotodlingar i Sydostasien och Sverige. Kanske var det uppväxten på en bondgård i Småland som gav honom intresset för matproduktion. När han senare i livet skulle avsluta sina studier med en naturvetenskaplig kandidatuppsats, fastnade han för ämnet ekologisk och hållbar fiskodling. Tidigt fick han kontakt med Anders Kiessling, den kanske mest tongivande forskaren inom området samt brasilianaren Sergio Zimmermann, en fiskodlingskonsult med världsrykte.
– Givetvis är det otroligt hedrande att få arbeta med två sådana världsprofiler, säger Mattias. Men jag kunde trots allt bidra med visioner, drivkraft och förmågan att utveckla idéerna till något kommersiellt gångbart.

Fiskodling är den snabbast växande metoden att producera livsmedel och anses allmänt ha potential att ge ett stort bidrag för att motverka undernäringen i världen. Men fiskodlingen är också förknippat med en rad problem. Det foder som ges till fiskarna innehåller stora delar animaliskt protein som i princip skulle kunna ätas direkt av människan. Det går också åt mycket vatten och läckage av gödningsämnen är vanligt. Dessutom leder ofta kombinationen av fiskarter och odlingstekniker till dålig hälsa hos fiskarna.

Nära & Naturligt har utvecklat en ny fiskodlingsmetod där man kommit tillrätta med de flesta problemen. Exempelvis kommer fodret från en naturlig källa av mikroorganismer och allt vatten samt rest- och gödningsämnen återanvänds. Den fisk som Mattias odlar – Tilapia – är en populär matfisk som smak- och konsistensmässigt påminner om torsk och gös. Dessutom rekommenderas den av organisationen Word Fish för sin tålighet och goda tillväxt.
– Jag ser enorm potential både i Sverige och internationellt.  Vår satsning ligger också helt i linje regeringens målsättning att 60 % av alla offentliga måltider skall vara ekologisk senast 2030. Vi kommer att erbjuda såväl ekologisk som närproducerad fisk. Det är någon som nästan saknas i Sverige, trots Livsmedelsverkets rekommendation att vi ska äta sjömat 2 – 3 i veckan.

Det finns fler som tror på Mattias. Nyligen fick han i hög konkurrens med andra startups, en plats på Norrsken House i Stockholm. Det är Europas största nav för nya företag som förenar nyskapande tekniska lösningar med ambitionen att göra skillnad för en bättre värld. Faktum är att Mattias är den yngste medlemmen någonsin. För att bli vald krävs att man har potential att bli en ”Impact unicorn” det vill säga ett företag som har potential att kunna göra skillnad för en miljard människor.

– Jag är enormt glad, taggad och tacksam för den här chansen, säger Mattias. Det här är en otroligt inspirerande miljö som öppnar för stora möjligheter.

I våras deltog han i Inkuberas program Prepare för satsningar som ännu inte nått marknaden. Om ungefär ett år är planen att dra projektet med den fullskaliga anläggningen i Vivalla i utkanten av Örebro. Då kommer Mattias gärna tillbaka till Inkubera.
– Tiden i Prepare-programmet gav absolut mersmak. Jag ser fram emot en fortsatt kontakt med Inkubera när vi skall ut på marknaden och sedan växa vidare med flera anläggningar. Vårt slutgiltiga mål är att etablera tekniken i utvecklingsländer för att – i linje med Agenda 2030 – tillgodose en säker och näringsriktig mat som är producerad på ett hållbart sätt.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."