Nyheter

Moon Smart Focus nu på en internationell marknad

Vd Mathias Farnebo och grundaren Miko Lazic har anledning att vara glada. Moon Smart Focus tar tagit steg för steg med sin marknadsetablering och produktutveckling och har nu etablerat sig på internationell nivå.

När grundaren och filmskaparen Miko Lazic första gången kom i kontakt med Inkubera 2014, hade han en strålande idé men långt ifrån någon färdig produkt eller utarbetat affärsmodell. Med 10 miljoner i nytt kapital, medverkan i sex större TV- och filmproduktioner under våren och förberedelser i gång för den första Hollywood-produktionen, etablerar sig nu Moonlighting Industries internationellt.

Kapitaltillskottet skall användas till att lansera en pre-releaseserie av företagets produkt, Moon Smart Focus, samt för att fortsätta den internationella etableringen.
– Vi känner oss styrkta efter att vårt system nu har använts i skarpt läge under ett års tid, säger vd Mathias Farnebo. Vi har haft förmånen att samarbeta med några av Sveriges bästa B-fotografer som engagerat sig i vår produktutveckling. Bland annat användes Moon Smart Focus under 70 dagars inspelning av Lars von Triers Riket, the Exodus.

– Moon Smart Focus kan ”tracka” flera personer samtidigt, vilket är smått revolutionerande, säger Arvid Jernqvist, väletablerad B-fotograf som var med vid inspelningen. Men några små förbättringar tror jag att Moon Smart Focus har potential av att bli en branschstandard.

För oss vanliga amatörfotografer – som är vana vid autofokus – kanske inte Moon Smart Focus teknik verkar så märkvärdig. Men det är stor skillnad på att ta bilder med mobilen och att arbeta med professionell film- och Tv-produktion, berättar Mathias Farnebo.
– Till att börja ställer rörliga bilder helt andra tekniska krav. Dessutom kan Moon Smart Fokus hålla skärpan på flera personer samtidigt. Men det är inte alltid fullt fokus man eftersträvar. Att göra en fokusförflyttning i en viss filmscen, kan vara en viktig del av berättandet. Fokusarbetet är så kvalificerat att det kräver en egen yrkesroll, B-fotograf, eller focus puller, som det också kallas.

Tack vare bland andra AI-forskare på Örebro universitet, har man idag världens första första avståndsmätverktyg med avancerad AI-teknik. I grunden hjälper Moon Smart Focus A-fotografer (Directors of Photography) och focus pullers att ställa skärpan både snabbare och med större precision.
– Filmproduktioner blir alltmer komplexa och tidspressade, och filmmakarna letar alltid efter lösningar för att öka ”production value” säger Harald Hamrell, regissör för bland annat tv-serien Vår tid är nu. Regissören vill ofta frigöra mer tid till skådespeleri och ta bort allt som begränsar inlevelse och skaparglädje. Jag har stöttat denna idé från dag ett, och det är fantastisk kul att Moon Smart Focus nu är ute på riktigt fina produktioner.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.