Nyheter

Moon Smart Focus gör hållbarhet till en konkurrensfördel

Moon Smart Focus grundare, Miko Lazic och vd:n Mathias Farnebo vid årets Örebrogala där de vann priset ”Årets innovation”.

Inkubera-bolaget Moon Smart Focus har världsunik teknik med sikte på Hollywood. Företagets smarta fokussystem kan hjälpa filmbranschen att arbeta mer effektivt genom att omtagningar på grund av oönskad oskärpa i det närmaste kan elimineras.
– Att göra en strategi för hållbarhet handlar inte om att kunna sätta en bock i en ruta och sedan gå vidare som att ingenting hade hänt, säger vd:n Mathias Farnebo. För oss handlar det om att skapa konkurrensfördelar och att göra affärer med hållbarhet som bas.

Inom Swedish Scaleups samverkar Inkubera och nio andra företagsinkubatorer och science parks i östra Mellansverige för att stötta företag i sin tillväxtsatsning. Ett av spåren inom Swedish Scaleups är att hjälpa bolagen att bygga strategier för hållbarhet. Christian Ståhlberg är projektledare på Inkubera.
– Det handlar inte om att putsa upp en snygg yta. Men för de bolag som bygger en affärsmodell där hållbarhet blir ett mervärde för kunderna, finns stora möjligheter, säger han.

Moon Smart Focus fick hjälp att ta fram strategin via ett antal workshops där bolaget belystes med utgångspunkt från en serie trender och utmaningar i världen. Strategin beskriver på vilket sätt bolaget kan bidra till en mer hållbar värld på ett sätt som kunder är intresserade av att betala för.
– Det handlar om mycket mer än bara miljön, säger Mathias. Andra områden är exempelvis även arbetsmiljö och ekonomi. Allra bäst blir det om vi kan bygga ett erbjudande som skapar bättre hållbarhet och ökad lönsamhet. Då skapas att ett integrerat och naturligt driv kring de här frågorna som blir hållbart i sig.

Filmbranschen har stora utmaningar inom hållbarhet. Världens alla filminspelningar lämnar ett stort fotavtryck. Det är ofta 30–100 människor inblandade, mycket utrustning, resor med flyg som sammantaget gör stor inverkan på samhälle och miljö. I genomsnitt produceras endast 4,5 minuter film på en arbetsdag.
– Moon Smart Focus kan användas till att öka effektiviteten avsevärt genom att minska antalet omtagningar, minska övertid, bemanning och tid för förberedelse, säger Mathias. På så sätt kan vår teknik användas av filmbranschen för att nå sina hållbarhetsmål, samtidigt som man frigör resurser för bättre storytelling och skådespeleri. Det är värt att betala för.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."