Nyheter

Moon Smart Focus gör hållbarhet till en konkurrensfördel

Moon Smart Focus grundare, Miko Lazic och vd:n Mathias Farnebo vid årets Örebrogala där de vann priset ”Årets innovation”.

Inkubera-bolaget Moon Smart Focus har världsunik teknik med sikte på Hollywood. Företagets smarta fokussystem kan hjälpa filmbranschen att arbeta mer effektivt genom att omtagningar på grund av oönskad oskärpa i det närmaste kan elimineras.
– Att göra en strategi för hållbarhet handlar inte om att kunna sätta en bock i en ruta och sedan gå vidare som att ingenting hade hänt, säger vd:n Mathias Farnebo. För oss handlar det om att skapa konkurrensfördelar och att göra affärer med hållbarhet som bas.

Inom Swedish Scaleups samverkar Inkubera och nio andra företagsinkubatorer och science parks i östra Mellansverige för att stötta företag i sin tillväxtsatsning. Ett av spåren inom Swedish Scaleups är att hjälpa bolagen att bygga strategier för hållbarhet. Christian Ståhlberg är projektledare på Inkubera.
– Det handlar inte om att putsa upp en snygg yta. Men för de bolag som bygger en affärsmodell där hållbarhet blir ett mervärde för kunderna, finns stora möjligheter, säger han.

Moon Smart Focus fick hjälp att ta fram strategin via ett antal workshops där bolaget belystes med utgångspunkt från en serie trender och utmaningar i världen. Strategin beskriver på vilket sätt bolaget kan bidra till en mer hållbar värld på ett sätt som kunder är intresserade av att betala för.
– Det handlar om mycket mer än bara miljön, säger Mathias. Andra områden är exempelvis även arbetsmiljö och ekonomi. Allra bäst blir det om vi kan bygga ett erbjudande som skapar bättre hållbarhet och ökad lönsamhet. Då skapas att ett integrerat och naturligt driv kring de här frågorna som blir hållbart i sig.

Filmbranschen har stora utmaningar inom hållbarhet. Världens alla filminspelningar lämnar ett stort fotavtryck. Det är ofta 30–100 människor inblandade, mycket utrustning, resor med flyg som sammantaget gör stor inverkan på samhälle och miljö. I genomsnitt produceras endast 4,5 minuter film på en arbetsdag.
– Moon Smart Focus kan användas till att öka effektiviteten avsevärt genom att minska antalet omtagningar, minska övertid, bemanning och tid för förberedelse, säger Mathias. På så sätt kan vår teknik användas av filmbranschen för att nå sina hållbarhetsmål, samtidigt som man frigör resurser för bättre storytelling och skådespeleri. Det är värt att betala för.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.