I Grythyttan startar Inkubera tillsammans med Region Örebro län en mötesplats för hela livsmedelskedjan – från att maten produceras till att den tagit sig hela vägen till våra tallrikar. I Grythyttan Innovation & Start-up Hub kortar vi vägen från idé till marknadsinnovation, utvecklar innovationer, och samordnar forskning och företagsamhet.
Grythyttan Innovation & Start-up Hub riktar sig till studenter, idébärare, nyföretagare samt redan etablerade företag som vill sina innovationer inom livsmedelskedjan. Utvecklingen ska ske i samverkan med tvärvetenskapliga resurser och kompetenser på Örebro universitet och Restaurang- och hotellhögskolans Sense Lab.
– Utöver att samla länets samlade kompetens inom rådgivning och idéutveckling för nya företag i branschen, kommer vi även erbjuda aktiviteter som hackatorns, workshops och seminarier för att inspirera till nyföretagande och innovationer, säger Martin Sjöberg, projektledare på Inkubera. Vi gör det möjligt att sitta här och arbeta, boka möteslokaler och få stöd på plats för att utveckla sin idé. Tillsammans skapar vi en kreativ miljö.
Satsningen har såväl en regional som en nationell prägel.
– Vi vänder oss också till startupföretag i hela Sverige som vill delta i aktiviteter och samverkan med Örebro universitet och Restaurang- och hotellhögskolan. I vårt nationella projekt, Foodinova, skapar vi en spetsexpertis för hela Sverige.
Samarbete är nyckel för att skapa innovationer, menar Martin.
- Det viktiga i satsningen är att korsbefrukta alla de idéer, den forskning och de innovationer som sker och sedan koppla ihop den med det som sker på marknaden. Tillsammans kan utveckla länet och livsmedelskedjan utifrån ny krav på hållbarhet, avslutar Martin.