Nyheter

Pinball Brothers släpper ABBA – flipperspelet

Pinball Brothers grundare och vd, Daniel Janson samt ABBA strax efter vinsten i Brighton 1974.

Örebroföretaget Pinball Brothers är Europas största tillverkare av flipperspel. Efter succéerna Alien och Queen, baserat på den brittiska supergruppen, lanserar de nu ett flipperspel i samarbete med ABBA.
– Faktum är att det faktiskt var de som tog den första kontakten, säger grundaren och vd:n, Daniel Janson. Eller för att vara exakt – det var Bennys son, Ludvig, som hörde av sig. Han är också är flipperspelsfantast.

Pinball Brothers huserar i en anonym industrilokal i Lillåns industriområde norr om Örebro. Att Europas största flipperspelstillverkare finns här, var länge en bevarad hemlighet. Att serieproduktionen sker i Italien kan vara en bidragande till företagets anonymitet. All ledning och all spelutveckling sker dock i Sverige.

Efter mycket spekulationer i flippervärlden, står det nu klart att företagets nästa flipperspel bygger på ABBA och gruppens musik.
– Den 6 april, på dagen 50 år efter ABBAs Eurovisionvinst med Waterloo är det primär för det nya spelet, berättar Daniel.

Flipperspelsvärden är begränsad, men växande. De flesta spelens säljs till privatpersoner i USA, där också de flesta tillverkarna finns. Som europeisk tillverkare är Pinball Brothers något av en outsider. De finner också sin egen väg i en annars konservativ bransch.
– Vi hittar en del nya lösningar, säger Daniel. Det finns exempelvis stora möjligheter inom digitalisering, men det får förstås inte ske på bekostnad av spelupplevelsen.

Det nya ABBA-spelet har förstås en grafik som domineras av Agneta, Björn, Benny och Annefrid samt detaljer från deras minst sagt framgångsrika artistkarriär. Allt är godkänt av gruppmedlemmarna själva. Spelet innehåller 20 ABBA-låtar och musikvideor.
– Men skulle kunna säga att spelet är som en extremt interaktiv jukebox med ABBA-låtar säger Daniel. Men man kan inte välja alla låtar direkt. Det krävs att man är en skicklig flipperspelare för att låsa upp all musik.

Spelet tillverkas i två versioner varav den ena är limiterad och bara produceras i 500 exemplar.
– Den andra versionen är obegränsad, men det är inga stora volymer som gäller, säger Daniel. Kanske kan vi komma upp i en upplaga på ett par tusen spel. Men flipperspel kostar å andra sidan en slant, de flesta nya spelen på marknaden kostar 100 000–150 000 kr.

Sedan i höstas är Pinball Brothers med i Swedish Scaleups som Inkubera driver tillsammans med några andra inkubatorer och science parks i östra Mellansverige.
– Inkuberas kontaktnät kompetens inom affärsutveckling är värdefullt för oss. Vi vill växa och utvecklas – exempelvis genom att utforska vilken potentialen det finns kring att koppla upp spelen på nätet. I Inkubera har vi en strategisk samtalspartner för vår tillväxtresa, säger Daniel.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 21 mars

Inkubera och deb. bjuder in till styrelseutbildning

Hur säkerställer man att styrelsearbetet fungerar i praktiken? Vilken roll och vilket ansvar har egentligen en styrelse? Vilka personliga risker finns det med att sitta i styrelse? Inkubera och Stockholmsbaserade deb. – ett företag som specialiserat sig på styrelseutbildningar – arrangerar styrelseutbildningen styrelseledamot” på Creative House i Örebro.

torsdag 21 mars

Tillväxtverket stöttar Arta Systems med 1,1 mkr

Inkubatorföretaget Arta Systems stöttas av Tillväxtverket med 1,1 miljoner kronor. Finansieringen gäller en förstudie för ett digitalt visualiseringsverktyg som ska tydliggöra möjligheter och utmaningar för svensk livsmedelsproduktion. Konkret syftar verktyget till att göra det lättare för offentliga beslutsfattare att skapa hållbara strategier och öka självförsörjningsgraden. "Stödet betyder mycket för oss, säger Cecilia Fendin, medgrundare och produktansvarig på Arta Systems. Nu ska vi kartlägga behoven i detalj tillsammans med ett antal regioner. Om vi kan göra hela matkedjan tydligare och mer greppbar, skapar det bättre förutsättningar för framtidens mat."

tisdag 19 mars

Monetax gör redovisningen av kryptovaluta enkel och transparent

På grund av ny EU-lagstiftning kommer Skatteverket att granska en handel med kryptovaluta extra noga i år. Ungefär en halv miljon svenskar äger bitcoin och annan krypto, men bara en minoritet av dem brukar redovisa sina försäljningar. En av orsakerna är att det är oerhört komplicerat. Monetax har dock byggt en programvara som löser problemet. – Med vår hjälp blir våra kunders affärer i krypto tydliga och transparenta, berättar Johannes Norrbacka på Monetax. EU:s nya lagstiftning innebär stora möjligheter för oss.

torsdag 29 februari

Soundcase verktyg hjälper filmskapare att hitta rätt musik

Musiken kan prägla hela upplevelsen av en film – oavsett om det gäller en långfilm eller ett kort klipp i sociala medier. Att hitta rätt musik kan dock vara ett mödosamt arbete. Med hjälp av ett Soundcase smarta sökverktyg kan filmproducenter lättare hitta musiken som förmedlar rätt känsla. De kan göra inställningar för bland annat musikgenre, typ av film, instrumentering och övergripande känsla – allt för att sökandet ska bli så smidigt och träffsäkert som möjligt.