Nyheter

Pinball Brothers släpper ABBA – flipperspelet

Pinball Brothers grundare och vd, Daniel Janson, bakom spakarna på den senaste flipperspelet som är baserat på ABBAs musik.

Örebroföretaget Pinball Brothers är Europas största tillverkare av flipperspel. Efter succéerna Alien och Queen, baserat på den brittiska supergruppen, lanserar de nu ett flipperspel i samarbete med ABBA.
– Faktum är att det faktiskt var de som tog den första kontakten, säger grundaren och vd:n, Daniel Janson. Eller för att vara exakt – det var Bennys son, Ludvig, som hörde av sig. Han är också är flipperspelsfantast.

Pinball Brothers huserar i en anonym industrilokal i Lillåns industriområde norr om Örebro. Att Europas största flipperspelstillverkare finns här, var länge en bevarad hemlighet. Att serieproduktionen sker i Italien kan vara en bidragande till företagets anonymitet. All ledning och all spelutveckling sker dock i Sverige.

Efter mycket spekulationer i flippervärlden, står det nu klart att företagets nästa flipperspel bygger på ABBA och gruppens musik.
– Den 6 april, på dagen 50 år efter ABBAs Eurovisionvinst med Waterloo är det primär för det nya spelet, berättar Daniel.

Flipperspelsvärden är begränsad, men växande. De flesta spelens säljs till privatpersoner i USA, där också de flesta tillverkarna finns. Som europeisk tillverkare är Pinball Brothers något av en outsider. De finner också sin egen väg i en annars konservativ bransch.
– Vi hittar en del nya lösningar, säger Daniel. Det finns exempelvis stora möjligheter inom digitalisering, men det får förstås inte ske på bekostnad av spelupplevelsen.

Det nya ABBA-spelet har förstås en grafik som domineras av Agneta, Björn, Benny och Annefrid samt detaljer från deras minst sagt framgångsrika artistkarriär. Allt är godkänt av gruppmedlemmarna själva. Spelet innehåller 20 ABBA-låtar och musikvideor.
– Men skulle kunna säga att spelet är som en extremt interaktiv jukebox med ABBA-låtar säger Daniel. Men man kan inte välja alla låtar direkt. Det krävs att man är en skicklig flipperspelare för att låsa upp all musik.

Spelet tillverkas i två versioner varav den ena är limiterad och bara produceras i 500 exemplar.
– Den andra versionen är obegränsad, men det är inga stora volymer som gäller, säger Daniel. Kanske kan vi komma upp i en upplaga på ett par tusen spel. Men flipperspel kostar å andra sidan en slant, de flesta nya spelen på marknaden kostar 100 000–150 000 kr.

Sedan i höstas är Pinball Brothers med i Swedish Scaleups som Inkubera driver tillsammans med några andra inkubatorer och science parks i östra Mellansverige.
– Inkuberas kontaktnät kompetens inom affärsutveckling är värdefullt för oss. Vi vill växa och utvecklas – exempelvis genom att utforska vilken potentialen det finns kring att koppla upp spelen på nätet. I Inkubera har vi en strategisk samtalspartner för vår tillväxtresa, säger Daniel.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 20 juni

Alga Insulation till final i Venture Cup

Venture Cup är Sveriges största tävling för entreprenörer och startups. Den 10 oktober samlar Venture Cup hela Sveriges entreprenörsnätverk i Helsingborg för att hylla och fira morgondagens startup-stjärnor. På plats kommer 16 finalister som vunnit priser på Venture Cups Regionfinaler under våren och som på Sverigefinalen tävlar om fler priser samt det ärofyllda priset Startup of the Year. Med i finalen är bland annat Alga Insulation som vann SKAPA Talang i Örebro län 2023.

onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av den datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export?Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.