Nyheter

Samarbete mellan offentliga och privata aktörer krävs om Örebroregionen ska öka tillgången på riskkapital

Victor Sunnliden, vd för ROIAB.

En ny studie visar hur offentliga aktörer skulle kunna göra insatser för att öka tillgången på riskvilligt kapital för startups, scaleups och tillväxtföretag i Örebroregionen.
– Tillgången på den här typen av kapital för är central för regionens utveckling. Vi har nu initierat en förstudie som visar att vi inte är där vi vill vara, men att vi kan ta oss dit genom ett tätt samarbete mellan privata och offentliga aktörer, säger Victor Sunnliden, vd för RÖIAB (Region Örebro Innovation AB).

En ny studie visar hur offentliga aktörer skulle kunna göra insatser för att öka tillgången på riskvilligt kapital för startups, scaleups och tillväxtföretag i Örebroregionen.
– Tillgången på den här typen av kapital för är central för regionens utveckling. Vi har nu initierat en förstudie som visar att vi inte är där vi vill vara, men att vi kan ta oss dit genom ett tätt samarbete mellan privata och offentliga aktörer, säger Victor Sunnliden, vd för RÖIAB (Region Örebro Innovation AB).

Förstudien har letts av Fredrik Stenman, vd på Inkubera, som har studerat rapporter och intervjuat bland annat affärsänglar, riskkapitalbolag och investerare. Förstudien visar på ett behov av att utveckla samarbetet mellan offentliga aktörer och det privata näringslivet på samma sätt som skett i exempelvis Jönköping, Skaraborg och Sörmland med gott resultat.

Översikt, regionalt baserade riskkapitalbolag/fonder i fyra regioner. (Almi invest är inte med i översikten eftersom de styrs nationellt.) För definitioner, se nedan.

Ett framgångsrecept i dessa regioner är att delar av det företagsfrämjande systemet har varit initiativtagare till att skapa riskkapitalfonder. De offentligt finansierade aktörerna har varit viktiga för att mobilisera små och stora privata investerare. Tillsammans har man ökat tillgången på riskkapital på affärsmässiga grunder och lyckats göra framgångsrika investeringar. Samarbete mellan science parks, en regional bank och/eller försäkringsbolag samt privata investerare är en modell som har fungerat väl.
– Det krävs en kritisk massa av investerare för att få igång ett nätverk och ett samarbete kring investeringarna, och vi kan inte förvänta oss att det ska uppstå av sig självt. Studien visar även att fonderna inte endast kan fokusera på det svåraste av alla investeringsobjekt – startups – utan bör kunna investera även i scaleups och tillväxtbolag, menar Fredrik Stenman.

En annan viktig slutsats gäller rollfördelningen mellan de offentliga och privata aktörerna.
– Offentliga organisationer är ofta initiativtagare, står för drift och utvecklar goda förutsättningar för näringslivets engagemang. Näringslivet ska dock vara drivande i vilka investeringar ska göras och stå för lejonparten eller till och med hela kapitalet på sikt, säger Fredrik Stenman.

Förstudien skissar även på en plan för hur Örebroregionen kan förbättra tillgången på kapital. Första steget är att offentliga och privata aktörer bör skapa en gemensam målbild och ett gemensamt engagemang i frågan. Nästa steg blir att utveckla kompletterande investeringserbjudanden bestående av lokala som regionala aktörer från näringslivet och offentlig sektor.

– Vi ser fram emot att få fortsätta arbetet genom Inkubera i den här viktiga frågan. Kan vi hitta vår egen lösning så kommer det att betyda mycket för regionens tillväxt, säger Victor Sunnliden, vd på RÖAIB.

*Definitioner

Startup
Startups är fristående, yngre, innovativa företag med ambitionen att växa och har en konkurrenskraftig, skalbar affärsmodell med internationell tillväxtpotential. En startup är högst 5 år gammal, ägs av grundaren till minst 70 % och är inte del av någon koncern.

Scaleup
Företag med innovativa produkter eller tjänster och/eller nytänkande där unicitet kan finnas inom affärsmodeller logistik, betalningsmodell, organisation, marknadsföring etc. Ska ha ett dedikerat team och en skalbar affärsmodell med internationell potential. Omsättning minst 7 mkr och/eller 10 heltidsanställda. Tillväxtpotential på minst 20% i tre år eller mer.

Tillväxtföretag
Enligt OECD:s och EU:s definition är ett tillväxtföretag ett företag som i början
sysselsätter minst 10 personer och som under de tre följande åren ökar sysselsättningen med över 20 procent per år i genomsnitt. Tillväxtföretag har inte samma krav på innovativitet som scaleup eller startups.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 27 november

EMBRACE Safety växer: ”Vi hjälper polis, kommuner och fastighetsbolag att minska brottsligheten.”

I centrala Örebro ligger Embrace Safety som verkar inom en alldeles egen nisch. Med hjälp av sin digitala plattform får polis, kommuner och fastighetsbolag en överblick var brott och situationer som skapat otrygghet har begåtts. Det gör att de sätta in förebyggande insatser för att tryggheten ökar och brottsligheten minskar. Företaget har en stadig kundtillväxt sedan starten 2018. – Nu finns vi i 76 kommuner. Parallellt med att nya kunder tillkommer, har vi också breddat vårt erbjudande till dem vi redan har, säger vd Johan Rydberg.

måndag 25 november

Stora nedskärningar hotar Sveriges företagsinkubatorer – Inkubera en av många drabbade

Finansieringen för de 32 företagsinkubatorer som ingår i det nationella inkubatorsprogrammet är hotad, då Vinnova har aviserat en sänkning från 110 till 70 miljoner. Detta riskerar att även drabba den regionala inkubatorn Inkubera. – Blir den aviserade neddragningen verklighet, innebär det tyvärr att vi tvingas göra besparingar, vilket skulle drabba såväl de innovativa tillväxtföretagen som regionen i stort. Sedan starten har våra företag bidragit med fler än 3 000 arbetstillfällen och dragit in mer än 900 miljoner kronor i skatteintäkter till Örebroregionen.

måndag 18 november

Simon på DRONEAB vill ersätta fyrverkerier med drönarshower

Simon Svensson från Örebro är en av landets mest erfarna drönaroperatörer. Genom sitt bolag DRONEAB har han inspekterat fler kraftledningar från luften än kanske någon annan. Inspektionerna sker dock främst på sommarhalvåret. Under årets mörkaste månader sökte han – och fann – ett annat användningsområde för sina drönarkunskaper. Med egna drönarshower kommer han att kunna erbjuda marknaden ett spektakulärt och hållbart alternativ till traditionella fyrverkerier. – Drönarshower är stort i många delar av världen, men hittills har vi inte sett några i Sverige, säger Simon. Det är det jag tänker ändra på, säger han.

tisdag 5 november

Ismael Hamoudi på Skolado får prestigefullt stipendium – ”Brinnande engagemang för psykisk ohälsa”.

Ismael Hamoudi, grundare av det tidigare Inkubera-företaget Hamoudi, har fått ett stipendiumfrån Frixos insamlingsstiftelse. Stiftelsen stöttar entreprenörer som arbetar för ett mer hållbart samhälle och vill motverka utanförskap. I sitt företag, Skolado, har Ismael utvecklat ett digitalt verktyg som, med hjälp av enkla och roliga enkäter, snabbt upptäcker mobbning och psykisk ohälsa bland elever. – Att få stipendiet är en stor uppmuntran för mig. Att elever ska känna sig trygga och må bra i skolan är en stark drivkraft för mig, säger Ismael.