Simon Svensson från Örebro är en av landets mest erfarna drönaroperatörer. Genom sitt bolag DRONEAB har han inspekterat fler kraftledningar från luften än kanske någon annan. Inspektionerna sker dock främst på sommarhalvåret. Under årets mörkaste månader sökte han – och fann – ett annat användningsområde för sina drönarkunskaper. Med egna drönarshower kommer han att kunna erbjuda marknaden ett spektakulärt och hållbart alternativ till traditionella fyrverkerier.
– Drönarshower är stort i många delar av världen, men hittills har vi inte sett några i Sverige, säger Simon. Det är det jag tänker ändra på, säger han.
Med hjälp av ett stort antal drönare som var och en bär LED-belysning, kan man skapa gigantiska flygande formationer i 3D-format, logotyper, skanningsbara QR-koder – bara fantasin sätter gränser. För detta krävs förstås både drönare och en programvara som styr dem. Simons första tanke var att köpa drönare utomlands. Detta var dyrt, men det finns också andra faktorer som gjorde att Simon tvekade.
– Det är tveksamt om de drönare jag kan köpa utomlands är anpassade till det svenska klimatet. Och hur är det med service och reservdelar om något går sönder? Jag har bestämt mig för att satsa på en egen drönarproduktion istället, säger han.
Hur ser man till att varje enskild drönare rör sig i exakt rätt bana utan att krocka med någon annan? Simon är som sagt en erfaren drönaroperatör, men att programmera tiotals eller hundratals drönare som ska skapa rörliga formationer är förstås en helt annan kompetens. Lösningen kom via det statliga forskningsinstitutet RISE.
– Jag läste om ett pilotprojekt kring drönarshower som de drev. När jag hörde av mig visade det sig att projektet låg lite på is, men de satte i gång projektet igen när jag kontaktade dem. De har lovat att stötta mig även i framtiden. De har arbetat länge med autonoma system för bland annat drönare, så jag får riktigt kvalificerad hjälp.
Även om RISE i grunden är offentlig finansierat, kostar det ändå ganska stora belopp att anlita dem. Lösningen kom från Aero EDIH, en EU-fond som stöttar projekt inom rymd och flygindustrin. De finansierade projektet som nu håller på att avslutas. Resultatet kan inte beskrivas som något annat än en succé.
– Vi har löst alla de viktigaste utmaningarna. Vi har nu en mjukvara som kommer att kunna styra drönarsvärmar på ett hållbart och säkert sätt anpassat för det svenska klimatet.
Målet är nu att med hjälp från RISE skapa det första autonoma systemet för drönarshower, det vill säga att drönarna inte bara följer sina förprogrammerade instruktioner, utan även kommunicerar med varandra.
– En uppenbar fördel är att man då minskar risken för kollisioner, säger Simon. Men det finns andra fördelar också. Det händer ganska ofta att en eller flera drönare i showen tappar GPS-kontakten och faller till marken. Får vi den autonoma styrningen på plats, kommer vi att kunna skicka upp en ny drönare som ersättare.
Simon har kommit en bra bit på väg, men fortfarande återstår några delar. Bland annat behöver han söka tillstånd, komma i gång med sin egen drönarproduktion samt att koppla ihop drönarna med mjukvaran som han skapar tillsammans RISE.
Via RISE fick Simon kontakt med Västervik Drone Science Park (VDSP). Härifrån får Simon ytterligare stöttning, bland annat när det gäller att komma i gång med drönarproduktionen och praktiska flygtester i VDSPs UAS-zon (dedicerat luftrum för drönartester).
– En kul sak med min satsning är att även andra tycker att den är så spännande att de gärna vill hjälp till. Västervik Drone Science Park gillade direkt idén och har varit till stor hjälp genom sitt nätverk och kompetens. Bland annat har de kopplat ihop mig med drönarutvecklare och en producent som kommer att kunna 3D-printa drönare för min produktion. I maj hoppas jag också kunna visa upp en första demo på deras event UAS Forum under Drone Week. Efter detta rör jag mig mot marknadslansering.
DRONEAB är en av de allra senaste stjärnorna på Inkuberas himmel. Samarbetet har precis satt i gång, men några positiva effekter kan Simon ändå redan se.
– Jag har ju väldigt begränsad erfarenhet av att driva företag och jag vill förstås undvika onödiga misstag. Det är skönt med en affärscoach som jag kan bolla idéer med och som jag kan fråga om råd. Dessutom har Inkubera redan hjälpt mig till en Innovationscheck på 100 000 kr som kommer att vara till stor nytta. Jag är spänd och förväntansfull över vad vi kommer att kunna uträtta i framtiden.