Nyheter

SKAPA-pris till programvara som underlättar redovisning av kryptovaluta samt till lampa som drivs av saltvatten

SKAPA-pris vinnaren Johannes Norrbacka och vinnaren av SKAPA-talang William Asefaw, flankerade av Fredrik Stenman, Inkubera och landshövding Lena Rådström Baastad.

Årets länspristagare av SKAPA-prÅrets länsvinnare av SKAPA-priset är Johannes Norrbacka och Rafael Reyes på företaget Monetax. De har utvecklat en programvara som gör det enkelt att redovisa affärer med kryptovaluta, något som annars är komplicerat. Länspriset av SKAPA-talang (till innovatörer under 30 år) gick till William Asefaw för hans saltvattendrivna lampa, Salt Lamp. Lampan kan ge ljus till människor i krissituationer och till dem som inte har tillgång till elnät. Båda vinnarna får 30 000 kr och representerar dessutom länet i riksfinalen som går av stapeln i november.

Kryptobörserna levererar endast rådata till sina kunder, vilket gör uträkningar av anskaffnings- och försäljningspriser i en främmande valuta mycket komplicerade. Den programvara som Johannes Norrbacka och Rafael Reyes på Monetax har utvecklat gör redovisningen kryptotransaktioner tydlig och transparent.
– Vi är såklart jätteglada och hedrade över priset säger Johannes Norrbacka. Det är ytterligare ett kvitto på att vi är något bra på spåret.

Ungefär en halv miljon svenskar äger bitcoin och annan krypto, men bara ca 2 % av dem brukar redovisa sina transaktioner. Skatteverket kommer i år att granska en handel med kryptovaluta extra noga.
– Kraven skärps både i Sverige och utomlands på grund av ny EU-lagstiftning. Idag finns våra kunder i Sverige, men vårt mål är att växa internationellt säger Johannes Norrbacka.

Länspristagare i SKAPA-talang blev William Asefaw för hans innovation Salt Lamp som drivs av saltvatten. SKAPA-talang delas ut till personer som är högst 30 år, vilket William klarar med bred marginal eftersom han själv är 20.
– Att vinna länspriset SKAPA-talang känns helt grymt säger William, som drog i gång projektet med Salt Lamp på gymnasiet.

Endast en fyllning med saltlösning, havsvatten eller urin driver lampan i en hel vecka. William hoppas och tror att Salt Lamp kan göra stor skillnad för många människor i exempelvis delar av Afrika, Sydamerika och Asien.
– Jag brinner för att underlätta utsätta människors liv, säger William.

Prisutdelare, landshövding Lena Rådström Baastad var nöjd.
– Det var som vanligt hård konkurrens i tävlingen med stor bredd och hög innovationshöjd. Det blir jättespännande att följa vinnarna i framtiden, säger hon.

Vinnarmotiveringar

 SKAPA-priset – Johannes Norrbacka och Rafael Reyes, Monetax
Vinnaren har skapat en tjänst som gör det enkelt, säkert och korrekt att administrera komplicerade finansiella tillgångar. Detta skapar värde för privatpersoner, professionella investerare och Skatteverket vilket bidrar till en ökad skattemoral.

SKAPA talang – William Asefaw, Salt Lamp
Med en innovativ lösning adresserar vinnaren ett globalt problem. Vinnaren har med hjälp av sin produkt potential att bidra till en ljusare framtid för många utsatta människor runt om i världen.

SKAPA är Sveriges största innovationstävling och drivs av Stiftelsen SKAPA som bildades till Alfred Nobels minne. I Örebro län är Inkubera värd för tävlingen. Länsvinnarna går nu vidare till SKAPA:s riksfinal 14 november i Stockholm.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 7 oktober

Isak vill ersätta engångskartonger med smarta boxar i ett cirkulärt system

Engångskartong av wellpapp har ända sedan början av 1900-talet varit så dominerande som transportförpackningen att vi nästan tar den för självklar. Men när Isak Husovic, som nu driver Brightbox, sökte idéer för sitt eget företagande, var engångskartonger en av de första saker han ifrågasatte. – Under min gymnasietid fick jag lära mig att hållbarhet är nyckeln för framtidens företagande. Ganska tidigt i processen började jag tänka på kartonglådor. Skulle de kunna ersättas med ett retursystem? Hur skulle det i så fall vara uppbyggt?

torsdag 12 september

TwopartID inleder samarbete med SFF Stöldskyddsföreningen

TwopartID är ett före detta Inkubera företag som har gjort det möjligt för parterna i ett telefonsamtal att identifiera sig för varandra. Bolaget har nu inlett ett samarbete med Stöldskyddsföreningen. – Ända sedan starten har vi arbetat för att bekämpa telefonbedrägerier, säger vd Lisa Hasselgren. Samarbetet med SSF Stöldskyddsföreningen är ett viktigt steg för att nå vår vision.

tisdag 27 augusti

Årets finalister i SKAPA-priset är här

Snart utser vi länsvinnaren i SKAPA-priset, Sveriges största innovationstävling. Länsvinnare får 30 000 kr och går dessutom går till riksfinal med chans att vinna en halv miljon. I Örebro län kan Inkubera tack vare samarbete med våra sponsorer även utse tre finalister som vi ger extra uppmärksamhet och som dessutom vinner 10 000 kr.

onsdag 21 augusti

Örebroföretagets plattform har potential att revolutionera programutvecklingen

Örebroföretaget Nornor har skapat en plattform som gör att programutveckling kan ske på mindre än halva tiden. Timmy Silesmos erfarenheter som tekniskt ansvarig hos ledande spelutvecklare och som lösningsarkitekt på Amazon, ligger till grund för plattformen som automatiskt skapar all nätverkskod och alla säkerhetsuppdateringar. Timmy och kollegorna på Nornor, Lukas Sandholm Duberg och Nimer Björnberg, siktar högt. – Vi är ensamma om en lösning som vi nu patentsöker. Om vi lyckas hela vägen, kan världens programvaruutveckling förändras i grunden, säger Timmy.