Nyheter

Skolados skapar tryggare skolor

Ismael Hamoudi, Skolados grundare och vd.

För snart tre år sedan fick Ismael Hamoudi höra talas om tre självmordsincidenter i sin närhet. Det fick honom att fundera på om det fanns något han kunde göra för att upptäcka psykisk ohälsa i tid. Det hade kunnat stanna vid en tanke, men Ismael ville mer än så. Nu är den första skolan i gång att testa Skolado – en app som med hjälp av enkla och roliga undersökningar får elever att svara på hur de mår. Skolado sammanställer resultaten i överskådliga diagram så att skolan kan vidta åtgärder snabbt.
– Vår vision är att hjälpa skolor att bli den tryggaste och bästa platsen för barn, berättar Ismael.

2018 slutade Ismael som grundskolevikarie och började läsa på Läkarprogrammet vid Örebro universitet. Från innovationsrådgivarna på ORU Innovation fick han rådgivning och hjälp med finansiering när han ville utveckla sin idé. Första prototypen för Skolado blev klar sommaren 2020.  Ett par år senare bildade Ismael Skolado med målet att minska psykisk ohälsa och mobbning bland barn.
– De första åren av ett barns uppväxt kan påverka barnets mående ända till vuxen ålder. Trots att man vet detta, ökar tyvärr den psykiska ohälsan. Jag vill hjälpa skolorna att ta reda på hur barnen upplever skolan och vilka åtgärder som ger positiv effekt.

Efter inledande tester i årskurs två, är nu Norra skolan i Sveg redo att låta samtliga elever på skolan använda Skolado. Ismael har just besökt skolan och tillsammans med lärarna formulerat frågorna som eleverna ska svara på.
– Jättekul att de vill gå vidare, säger Ismael. Lärarna tycker att appen har fungerat bra, det har varit smidigt för barnen och de får en tydliga uppföljningar samlade på ett ställe.

Ismael omgiven av lärararkollegiet på Norra skolan i Sveg.

Trots att Skolado är ett relativt nystartat företag har det redan blivit prisbelönt. Ismael har mottagit såväl Skapa Talang i Örebro län som ett stipendium från XO Foundation under 2022. Parallellt med att driva Skolado, pluggar Ismael på Läkarprogrammet vid Örebro universitet.
– Det är svårt att få tiden att räcka till allt. Men jag brinner verkligen för Skolado och chansen att göra en insats för att barn ska må bättre.

Sedan Skolado kom med i Inkuberas startupprogram har Ismael fått en personlig affärscoach i Mattias Andershed.
– Det betyder jättemycket att få arbeta med en så erfaren person. Tillsammans har vi lagt upp en plan Skolados fortsatta expansion och vi träffas löpande förverkliga planen och möta nya utmaningar och möjligheter.

Trots att Skolado är ett ungt företag har det redan blivit prisbelönt. Ismael har mottagit såväl Skapa Talang i Örebro län som ett stipendium från XO Foundation under 2022. Parallellt med att driva Skolado, pluggar Ismael på Läkarprogrammet vid Örebro universitet.
– Det är svårt att få tiden att räcka till allt. Men jag brinner verkligen för Skolado och chansen att göra en insats för att barn ska må bättre.

Sedan Skolado kom med i Inkuberas startupprogram har Ismael fått en personlig affärscoach i Mattias Andershed.
– Det betyder jättemycket att få arbeta med en så erfaren person. Tillsammans har vi lagt upp en plan Skolados fortsatta expansion och vi träffas löpande förverkliga planen och möta nya utmaningar och möjligheter.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."

torsdag 2 maj

Inkubera ska utreda möjligheterna för ökad tillgång på riskkapital

Inkubera har fått i uppdrag av RÖIAB (Region Örebro Innovation AB) att utreda möjligheterna för att öka tillgången på risk- och tillväxtkapital i Örebro län. Målet är att på sikt skapa större samverkan mellan privata och offentliga medel och göra det enklare för nystartade och växande företag i regionen att hitta kapital för sin tillväxt. – Vårt uppdrag är att ta reda på vilka upplägg som har fungerat i andra regionen för att sedan kunna designa ett upplägg som passar här, säger Inkuberas VD, Fredrik Stenman. Riskkapital har en avgörande betydelse för att lovande startups och scaleups i vår region ska kunna nå sin fulla potential.