Nyheter

Stora nedskärningar hotar Sveriges företagsinkubatorer – Inkubera en av många drabbade

Fredrik Stenman, vd på Inkubera.

Finansieringen för de 32 företagsinkubatorer som ingår i det nationella inkubatorsprogrammet är hotad, då Vinnova har aviserat en sänkning från 110 till 70 miljoner. Detta riskerar att även drabba den regionala inkubatorn Inkubera.
– Blir den aviserade neddragningen verklighet, innebär det tyvärr att vi tvingas göra besparingar, vilket skulle drabba såväl de innovativa tillväxtföretagen som regionen i stort. Sedan starten har våra företag bidragit med fler än 3 000 arbetstillfällen och dragit in mer än 900 miljoner kronor i skatteintäkter till Örebroregionen. 

Vinnova finansierar sedan 2004 det nationella inkubatorprogrammet som syftar till att stötta och vidareutveckla inkubatorer, som i sin tur arbetar för att utveckla innovativa företag i tidiga skeden. I Örebroregionen står det nationella inkubatorsprogrammet för en väsentlig del av Inkuberas finansiering.
– Vinnova är vår näst största finansiär efter Region Örebro Län. Den neddragning som Vinnova flaggar för skulle få stora konsekvenser för oss. Vi skulle tvingas stötta färre företag och/eller minska värdet på det stöd vi ger.

Vinnovas aviserade neddragningar innebär en minskning av budgeten från 110 till 70 miljoner, ca 50 % inräknat de senaste årens inflation. De kommande veckorna skrivs Vinnovas instruktioner över hur de ska fördela sina medel fram till 2028.

– Nu sätts ramarna för den kommande programperioden och efter det är det svårt, eller omöjligt, att påverka, säger Inkuberas vd Fredrik Stenman.

Inkubera startade sin verksamhet 2007 och stöttar regionens mest innovativa företag med bland annat affärscoachning och hjälp att hitta finansiering för deras tillväxt. Sedan starten har Inkubera granskat över 1 000 idéer, företagen som har fått stöd har bidragit med över 3 000 arbetstillfällen och dragit in mer än 900 miljoner kronor i skatteintäkter till Örebroregionen. Under perioden 2007–2022 uppgick bolagens omsättning till över 3,5 miljarder.

– Givetvis hade många av bolagen klarat sig bra även utan vår hjälp. Men när vi frågar bolagen om hur de värderar vårt stöd de fått av oss, svarar de allra flesta att vår stöd har bidragit ”i hög utsträckning” till deras utveckling. I många fall har stödet varit helt avgörande.

Fredrik Stenman menar att Vinnovas aviserade neddragningar riskerar att rita om Sverigekartan för vilka bolag som kan få det stöd de behöver i tidiga faser. Risken är att företagen i storstadsregionerna gynnas medan stödet utarmas i övriga delar av landet.

– Nu är det viktigt att Örebroregionens kommunala och regionala politiker oavsett partitillhörighet samt ansvariga för näringslivsfrågor agerar snabbt. Arbetet är påbörjat och med hög intensitet kommer det förhoppningsvis ge effekt. Annars riskerar förutsättningarna att försämras för regionens näringsliv, och framför allt för de företag som i framtiden ska bli det lok som driver regionens utveckling framåt.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 27 november

EMBRACE Safety växer: ”Vi hjälper polis, kommuner och fastighetsbolag att minska brottsligheten.”

I centrala Örebro ligger Embrace Safety som verkar inom en alldeles egen nisch. Med hjälp av sin digitala plattform får polis, kommuner och fastighetsbolag en överblick var brott och situationer som skapat otrygghet har begåtts. Det gör att de sätta in förebyggande insatser för att tryggheten ökar och brottsligheten minskar. Företaget har en stadig kundtillväxt sedan starten 2018. – Nu finns vi i 76 kommuner. Parallellt med att nya kunder tillkommer, har vi också breddat vårt erbjudande till dem vi redan har, säger vd Johan Rydberg.

måndag 18 november

Simon på DRONEAB vill ersätta fyrverkerier med drönarshower

Simon Svensson från Örebro är en av landets mest erfarna drönaroperatörer. Genom sitt bolag DRONEAB har han inspekterat fler kraftledningar från luften än kanske någon annan. Inspektionerna sker dock främst på sommarhalvåret. Under årets mörkaste månader sökte han – och fann – ett annat användningsområde för sina drönarkunskaper. Med egna drönarshower kommer han att kunna erbjuda marknaden ett spektakulärt och hållbart alternativ till traditionella fyrverkerier. – Drönarshower är stort i många delar av världen, men hittills har vi inte sett några i Sverige, säger Simon. Det är det jag tänker ändra på, säger han.

tisdag 12 november

Samarbete mellan offentliga och privata aktörer krävs om Örebroregionen ska öka tillgången på riskkapital

En ny studie visar hur offentliga aktörer skulle kunna göra insatser för att öka tillgången på riskvilligt kapital för startups, scaleups och tillväxtföretag i Örebroregionen. – Tillgången på den här typen av kapital för är central för regionens utveckling. Vi har nu initierat en förstudie som visar att vi inte är där vi vill vara, men att vi kan ta oss dit genom ett tätt samarbete mellan privata och offentliga aktörer, säger Victor Sunnliden, vd för RÖIAB (Region Örebro Innovation AB).

tisdag 5 november

Ismael Hamoudi på Skolado får prestigefullt stipendium – ”Brinnande engagemang för psykisk ohälsa”.

Ismael Hamoudi, grundare av det tidigare Inkubera-företaget Hamoudi, har fått ett stipendiumfrån Frixos insamlingsstiftelse. Stiftelsen stöttar entreprenörer som arbetar för ett mer hållbart samhälle och vill motverka utanförskap. I sitt företag, Skolado, har Ismael utvecklat ett digitalt verktyg som, med hjälp av enkla och roliga enkäter, snabbt upptäcker mobbning och psykisk ohälsa bland elever. – Att få stipendiet är en stor uppmuntran för mig. Att elever ska känna sig trygga och må bra i skolan är en stark drivkraft för mig, säger Ismael.