Nyheter

Stora nedskärningar hotar Sveriges företagsinkubatorer – Inkubera en av många drabbade

Fredrik Stenman, vd på Inkubera.

Finansieringen för de 32 företagsinkubatorer som ingår i det nationella inkubatorsprogrammet är hotad, då Vinnova har aviserat en sänkning från 110 till 70 miljoner. Detta riskerar att även drabba den regionala inkubatorn Inkubera.
– Blir den aviserade neddragningen verklighet, innebär det tyvärr att vi tvingas göra besparingar, vilket skulle drabba såväl de innovativa tillväxtföretagen som regionen i stort. Sedan starten har våra företag bidragit med fler än 3 000 arbetstillfällen och dragit in mer än 900 miljoner kronor i skatteintäkter till Örebroregionen. 

Vinnova finansierar sedan 2004 det nationella inkubatorprogrammet som syftar till att stötta och vidareutveckla inkubatorer, som i sin tur arbetar för att utveckla innovativa företag i tidiga skeden. I Örebroregionen står det nationella inkubatorsprogrammet för en väsentlig del av Inkuberas finansiering.
– Vinnova är vår näst största finansiär efter Region Örebro Län. Den neddragning som Vinnova flaggar för skulle få stora konsekvenser för oss. Vi skulle tvingas stötta färre företag och/eller minska värdet på det stöd vi ger.

Vinnovas aviserade neddragningar innebär en minskning av budgeten från 110 till 70 miljoner, ca 50 % inräknat de senaste årens inflation. De kommande veckorna skrivs Vinnovas instruktioner över hur de ska fördela sina medel fram till 2028.

– Nu sätts ramarna för den kommande programperioden och efter det är det svårt, eller omöjligt, att påverka, säger Inkuberas vd Fredrik Stenman.

Inkubera startade sin verksamhet 2007 och stöttar regionens mest innovativa företag med bland annat affärscoachning och hjälp att hitta finansiering för deras tillväxt. Sedan starten har Inkubera granskat över 1 000 idéer, företagen som har fått stöd har bidragit med över 3 000 arbetstillfällen och dragit in mer än 900 miljoner kronor i skatteintäkter till Örebroregionen. Under perioden 2007–2022 uppgick bolagens omsättning till över 3,5 miljarder.

– Givetvis hade många av bolagen klarat sig bra även utan vår hjälp. Men när vi frågar bolagen om hur de värderar vårt stöd de fått av oss, svarar de allra flesta att vår stöd har bidragit ”i hög utsträckning” till deras utveckling. I många fall har stödet varit helt avgörande.

Fredrik Stenman menar att Vinnovas aviserade neddragningar riskerar att rita om Sverigekartan för vilka bolag som kan få det stöd de behöver i tidiga faser. Risken är att företagen i storstadsregionerna gynnas medan stödet utarmas i övriga delar av landet.

– Nu är det viktigt att Örebroregionens kommunala och regionala politiker oavsett partitillhörighet samt ansvariga för näringslivsfrågor agerar snabbt. Arbetet är påbörjat och med hög intensitet kommer det förhoppningsvis ge effekt. Annars riskerar förutsättningarna att försämras för regionens näringsliv, och framför allt för de företag som i framtiden ska bli det lok som driver regionens utveckling framåt.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 10 juni

ÖrebroTech vill göra regionen till Sveriges nästa stora technav

Förhoppningsvis står techsektorn i Örebro län står inför ett stort kliv framåt. Med lanseringen av ÖrebroTech, tar Region Örebro Innovation tillsammans med Örebro kommun, Inkubera och Business Region Örebro ett krafttag för att stärka samverkan, innovation och tillväxt inom länets snabbt växande techbransch. – Vi ser en enorm potential i Örebro läns techsektor. Med ÖrebroTech vill vi koppla ihop företag, talanger och investerare i ett dynamiskt och inkluderande kluster, säger Victor Sunnliden, vd på Region Örebro Innovation AB och tillförordnad vd på Inkubera.

onsdag 4 juni

Välkommen Ruxandra!

Med gedigna erfarenheter från snabbväxande startups och kompetens inom bland annat affärsutveckling, marknad och försäljning, har Ruxandra Bocaciu de verktyg som krävs för att axla rollen som ny Prepare-ansvarig på Inkubera. Hon blir den första kontakten för nya företag på väg in i Inkuberasfären. Ruxandra är förväntansfull. – Jag är värderingsdriven och trivs allra bäst när jag får stötta andra. Att starta ett nytt företag innebär att förverkliga en dröm som tar en både på företagsresa och en personlig resa. Jag älskar att få finnas med i den skärningspunkten, säger hon.

måndag 12 maj

Inkubera söker ny vd

Vi på Inkubera står inför en spännande utvecklingsresa. Med sikte på 2029 ska vi fördjupa vår roll som en regionalt förankrad inkubator i nationell framkant, med ett tydligt bidrag till internationell konkurrenskraft. Det handlar om att stödja fler innovativa bolag från hela länet, särskilt inom tillämpad AI, Life Science och hållbar teknik, samt att bygga ett ekosystem där idéer snabbt kan växa till skalbara företag. Vi söker en ledare som med mod, nyfikenhet och samarbetsförmåga kan ta Inkubera in i nästa utvecklingsfas – tillsammans med ett starkt team, en engagerad styrelse och ett brett nätverk av aktörer inom akademi, näringsliv och offentlig sektor.

fredag 9 maj

Flexdrive skapar nya hållbara tjänster kring bilinnehav

De flesta bilar står stilla ungefär 22 av dygnets 24 timmar. Trots detta halveras deras värde på bara tre år. Ragnar Sethson har arbetat som konsult inom digitalisering, IT och affärsmodeller i över 16 år. Med sitt nya bolag Flexdrive utmanas etablerade sanningar kring bilägande och långa leasingkontrakt genom digitalisering. – Vi har skapat lösningar kring bilinnehav som är mer flexibla, mer hållbara och mer fördelaktiga för plånboken, säger han.