Nyheter

Storbritannien nästa för Binary Brains

Jacob Kihlbaum, vd på Binary Brains.

Träffsäkra prognoser med hjälp av AI och kvalificerade statistiska analyser har gjort Binary Brains till ett av Örebros snabbast växande företag. I höstas tog bolaget hjälp av Inkubera och programmet Swedish Scaleups för att göra en internationell satsning. Resorna till de brittiska öarna kommer sannolikt att bli täta under våren, berättar vd, Jacob Kihlbaum.
– Det här var en chans som vi inte kunde säga nej till. Tack vare stöttningen når vi ut på en internationell marknad betydligt snabbare än vad som annars hade varit möjligt.

Binary Brains förmåga att förutse framtiden ger kunderna såväl bättre ekonomi som minskar deras miljöavtryck. Kan man göra träffsäkra förutsägelser om försäljningen, kan man också anpassa både inköp som bemanning. Lönsamhet och hållbarhet blir två sidor av samma mynt. Kompetensen har gett företaget kunder inom en rad branscher sedan starten. Nu fokuserar Binary Brains på kunder inom e-handel, logistik och restaurangbranschen.
– Inte minst har vi fått olika typer av restaurangkedjor som kunder den senaste tiden, säger Jacob. Men hamburgerkedjor som Brödernas, Jureskog och Bores sticker ut lite.

Utöver att Binary Brains blivit mer välkända i branschen, gör inflationen att kedjorna jagar besparingar vilket spär på intresset ytterligare.
— I princip blir vi kontaktade av ett ny restaurangkedja i veckan, säger Jacob.

Fokuset på restauranger bygger en djupare kompetens inom företaget. Lärdomar hos en kund kan i viss mån överföras till en annan. Sammantaget leder det till tydliga effektiviseringar.
– Vi har just fått färska siffor på att vi lyckats minska överinköpen hos Brödernas med 95 %, berättar Jacob. Det handlar både om att optimera inköpen och att inte servera mer än vad kunderna orkar äta upp. De besparingar vi åstadkommer motsvarar nästan prisökningarna på råvaror.

Snävare kundfokus kräver på sikt en större geografisk marknad. När Binary Brains anslöt till programmet Swedish Scaleups skedde en grundläggande nuläges- och en hållbarhetsanalys. Nästa steg blev en kombinerad internationell kartläggning och marknadssatsning via dendigitala marknadsföringsbyrån Piktiv.
– Det fanns fler än ett geografiskt alternativ, men vi följer resultaten noga och kan konstatera att vi har störst potential i UK, säger Jacob.

När jag träffar Jacob är han just hemkommen från England. Redan nu pågår samtal med en eventuell samarbetspartner och möten med presumtiva kunder bokas. Jacob kan inte (för en gångs skull) göra någon säker prognos för hur snabbt etableringen kommer att bli, men han är ändå entusiastisk över hur snabbt utvecklingen har gått.
– Det finns ett tydligt intresse för våra tjänster, säger Jacob. Och utan stöttningen från Inkubera och Swedish Scaleups hade vi inte varit där vi är idag. Får jag döma av de första kontakterna, kan det här blir riktigt, riktigt bra.

 

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."