Nyheter

Tech-duon bakom HerCycle: ”Vi vill göra verklig skillnad för kvinnor”

Ida Stjernström och Ghia Yuson, grundarna till HerCycle.

Ida Stjernström driver HerCycle tillsammans med Ghia Yuson sedan början av 2023. De utvecklar en app som ger kvinnor verktyg för att förstå och leva i synk med sin menscykel för at ge ökat välbefinnande. Appen ska också ge tips på hur kvinnorna kan anpassa kost och träning under cykelns olika faser. Ida beskriver tiden som företagare som en omväxlande resa.
– Att bygga bolag är en berg-och-dalbana. För oss har det varit viktigt att hitta strategier för att hantera motgångar, hålla ut, hitta en inre drivkraft och aldrig tappa fokus på kvinnorna vi vill hjälpa”, säger hon.

Forskning visar att upp till 90% av alla kvinnor upplever fysiska och/eller psykiska symptom i relation till sin menscykel. Nästan hälften reagerar inte på de behandlingar som finns. De problem som en stor del av jordens befolkning upplever, skapade en vilja hos Ida och Ghia att göra verklig skillnad. Samtidigt fanns det ett behov på marknaden som ingen riktigt verkade fylla – en god grund för att bygga ett eget företag, alltså.

Marknaden för menscykelanpassade produkter har sedan deras start växt explosionsartat, vilket Ida och Ghia ser som ett tydligt tecken på att kvinnors behov inte har tillgodosetts tidigare. ”
– Det är en enorm potentiell marknad och vi välkomnar fler aktörer, säger Ida. Samtidigt har det varit viktigt för oss att tydligt definiera HerCycles unika nisch.

En annan utmaning under resan har varit apputvecklingen. I likhet med många andra startups som bygger sin affärsmodell kring en mobilapp, har de upplevt att utvecklingen varit svårare än de från början hade räknat med.
– Vi var tvungna att byta teknisk plattform, vilket försenade vår lansering men också gav oss möjlighet att bygga en mer robust lösning.

Just nu pågår betatestning av HerCycle. Dialogen med användarna är en viktig del i utvecklingsprocessen.
Den respons de får från användarna resulterar i olika justeringar som kommer att finnas med i den skarpa versionen som Ida hoppas kommer att finnas på marknaden i början av 2025.

HerCycle har varit ett Inkubera-bolag i drygt ett år och gör nu exit enligt plan.  Ida menar att stödet som bolaget har varit betydelsefullt på flera sätt.
– Alla personer vi fått kontakt med genom Inkubera har bidragit på olika sätt. Med Inkuberas hjälp har vi kunnat bygga företaget mer grundligt, vi har ett registrerat varumärke, en hållbarhetsplan, koll på juridiken och mycket annat. Med det tillskott på kunskap och energi som vi har fått från Inkubera har vi kommit längre än vad vi hade klarat på egen hand.

Till bjuder Ida på några lärdomar från hennes och Ghias företagsresa. Vad ska man förvänta sig och vad bör man tänka på innan man vill bygga ett nytt teknikbolag från grunden?

  1. Det allra viktigaste är att man bygger sitt företag kring ett problem som är värt att lösa för människor som man genuint bryr dig om. För oss har den empati som vi känner för våra kunder varit avgörande.
    Särskilt viktigt är det när man går igenom tyngre perioder.
  2. Det är tungt att driva företag helt på egen hand. Det bästa är om man kan jobba tillsammans med en eller flera personer som har liknade drivkrafter. Var noga med rollfördelningen och håll daglig kommunikation kring arbetsuppgifter, mål och vilka förväntningar ni har på varandra.
  3. En utvecklare i teamet är bra, men det är ingen nödvändighet. Och till alla kvinnor som drömmer om att starta ett techbolag: Tro på er vision och kom ihåg att det handlar om att omge sig med rätt personer och ha modet att ta klivet framåt, oavsett bakgrund. Du behöver inte vara utvecklare för att starta ett techbolag.
                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.