Nyheter

Två Inkubera-bolag finns med på Sveriges AI-karta

Två företag med tydlig Inkubera-koppling – Beescanning och Binary Brains – finns med på kartan över Sveriges mest kvalificerade startups inom AI. Dessutom har Neurolearn, med bas på Örebro universitet, valts ut.

Det är AI Sweden, Ignite Sweden och Rise som har genomfört den första kartläggningen av AI-startup-landskapet i Sverige. Sammanlagt uppfyllde 89 bolag kriterierna för bland annat skalbarhet, användning av data och medarbetarnas AI-kompetens.
– Startupbolag spelar en viktig roll när det gäller att skapa innovation och tillväxt, speciellt inom AI-området, säger Mikael Klintberg på AI Sweden Örebro.

Tre bolag från Örebro – Neurolearn, Binary Brains och BeeScanning finns med på listan. De två sistnämnda är eller har varit en del av Inkubera.
– Det viktigt för oss att synas även i dessa sammanhang, säger Björn Lagerman, vd på BeeScanning. Det är lätt att bli insnöad i sin egen bransch. Min erfarenhet säger mig att oväntade dörrar ibland kan öppnas om man själv är synlig och har ett öppet sinne.

Kartläggningen av AI-startups är en del av ett pågående europeiskt initiativ för att skapa ett landskap med AI-startups i varje land. Syftet är bland annat att underlätta samarbete och kunskapsöverföring så att man kan skapa värde för medborgarna och att konkurrera globalt. Man kan säga att landskapet kommer att fungera som en kvalitetsstämpel för de utvalda startupbolagen.
– Vi är glada att få vara en del av detta spännande projekt, säger Ruxandra Bocaciu, customer success manager på Binary Brains. Att lyfta AI-startups samt bygga broar mellan länder och hjälpa till att accelerera innovation på det här sättet stärker oss alla. Det blir som ett eget ekosystem. Dessutom är vi i ett väldigt fint sällskap, inte minst av de två andra Örebro-företagen, Neurolearn och BeeScanning.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 20 juni

Alga Insulation till final i Venture Cup

Venture Cup är Sveriges största tävling för entreprenörer och startups. Den 10 oktober samlar Venture Cup hela Sveriges entreprenörsnätverk i Helsingborg för att hylla och fira morgondagens startup-stjärnor. På plats kommer 16 finalister som vunnit priser på Venture Cups Regionfinaler under våren och som på Sverigefinalen tävlar om fler priser samt det ärofyllda priset Startup of the Year. Med i finalen är bland annat Alga Insulation som vann SKAPA Talang i Örebro län 2023.

onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av den datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export?Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.