Nyheter

Venture Cup: 3 av de 20 bästa idéerna kommer från Örebro län

Johanna Sandström och Mimmi Johansson på ZenZone.

Venture Cup –Sveriges största tävling för nya affärsidéer och startups – har offentliggjort vinnarna i tävlingen IDEA 2023, som går till idéer i tidigt skede. På Topp20-listan finns hela tre idéer från Örebro län, Alga Insulation, Toytech och ZenZone.

ZenZone, som drivs av Johanna Sandström och Mimmi Johansson, har precis avslutat sin medverkan i Inkuberas Prepare-program. Deras idé är att erbjuda en ljudisolerat och portabelt avslappningsbås där anställda får guidning genom olika övningar för meditation och avslappning under 5–10 minuter.

– Sjukskrivningar på grund av stress är på rekordnivå i Sverige och vi har själva varit utmattade, säger Johanna. Vi hoppas att vår idé på sikt ska ge många chansen att kunna minska sin stress och må bättre på jobbet. Dessutom skulle det bidra till ökad effektivitet på arbetsplatserna.

Utnämningen till en av de 20 bästa idéerna kom som en glad överraskning.
– Jättekul, säger Mimmi. Det är en bekräftelse att vi är något bra på spåret. Det är guld värt för oss.

Övriga två Örebroföretag på Venture Cups Top20-lista är:

Alga Insulation
Alga Insulations drivs av Janna Nasser och William Khzouz. Deras idé är att isolera bostäder med alger som spolas upp på stränder, vilket idag är ett problem för många kommuner.  Lyckas Alga kommer det att finnas en avsättning för algerna samt ett nytt hållbart alternativ för isolering. Alga Insulationen vann SKAPA talang tidigare i år.

Toytech
Ridwan Omer är grundare till Toytech. Hans idé är att  introducerar barn till programmering och teknik genom roliga workshops och aktiviteter. Toytech vill inspirera och väcka barns intresse för den digitala världen och främja deras kreativitet och problemlösningsförmåga och bana väg för nästa generations ingenjörer.

Här är hela listan: Venture Cups Top20-lista

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."

torsdag 2 maj

Inkubera ska utreda möjligheterna för ökad tillgång på riskkapital

Inkubera har fått i uppdrag av RÖIAB (Region Örebro Innovation AB) att utreda möjligheterna för att öka tillgången på risk- och tillväxtkapital i Örebro län. Målet är att på sikt skapa större samverkan mellan privata och offentliga medel och göra det enklare för nystartade och växande företag i regionen att hitta kapital för sin tillväxt. – Vårt uppdrag är att ta reda på vilka upplägg som har fungerat i andra regionen för att sedan kunna designa ett upplägg som passar här, säger Inkuberas VD, Fredrik Stenman. Riskkapital har en avgörande betydelse för att lovande startups och scaleups i vår region ska kunna nå sin fulla potential.