Nyheter

Amet Drive med i Draknästet

Amelia Losander och Isra Albeatar under inspelningen av Draknästet.

Tordagen 21 september var Inkubera-företaget Amet Drive med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka.
– Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

Isra och Amelia träffades på Degerforsgymnasiet. Amelia är född och uppvuxen i Karlskoga, Isra hade just flyttat till området från Sundsvall. Idéen att starta en tjänst för att underlätta samåkning föddes när de startade ett  UF-företag som var en del av utbildningen.

Det som sedan hände kan inte beskrivas som något annat än en succé. Tjejerna på Amet Drive dominerade den lokala UF-galan totalt. De vann priserna Årets affärsplan, Årets Innovation och Årets tjänst och gick vidare till riksfinal där de blev belönade med 2: a pris för sin affärsplan.

Amelia och Isra har nu hunnit bli 19 år och avslutat sin gymnasieutbildning, men det som en gång var en skoluppgift är nu ett riktigt företag och en del av Inkubera. Via sin hemsida kopplar de samman personer som vill till samman destination vilket både spar pengar och miljön.
– Dessutom finns är det förstås trevligt att få resesällskap, säger Isra.

Runt nyår såg tjejerna en annons på Instagram om att det nu var möjligt att söka till SVT:s Draknästet, ett program där namnkunniga investerare, de så kallade drakarna, får möta entreprenörer med nya idéer som hoppas att drakarna vill stötta dem i deras satsningar.
– Draknästet är ett program vi tycker om att titta på. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Sen var det bara att sätta i gång och skriva en så bra ansökan som möjligt, berättar Amelia.

Efter inskickad anmälan tog medlemmar i redaktionen för Draknästet kontakt för att få vet mer om Amet Drive. I februari kom beskedet att de var antagna. Inspelningen skedde i mars.
– Redaktionen hade många frågor om hur vi tänkte kring vår pitch och hur vi kunde göra den visuell. Det som ser på programmet förstår förhoppningsvis vad vi kom fram till, säger Isra.

– Det var jättespännande att få träffa flera personer som jag bara sett på tv sedan jag var liten, säger Amelia. Vi lärde oss mycket på den här resan och att vi fick mycket uppmuntran. Drakarna tyckte att det var coolt att vi driver företaget trots att vi är så unga.

Under programmet fick Amet Drive ett bud från en investerare på 1 mkr för 50 % av bolaget, som Amelia och Isra tackade ja till. Efter programmet skedde dock ett möte med investeraren, då tjejerna kom på andra tankar.
– Vi upplevde att vi hade agerat lite för spontant och naivt under programmet, säger Amelia Losander. Vid närmare eftertanke ville vi inte ge bort en så stor del av bolaget.  Vi har dock fortsatt kontakt och en god relation med investeraren. Vi får se hur detta utvecklar sig i framtiden.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."

torsdag 2 maj

Inkubera ska utreda möjligheterna för ökad tillgång på riskkapital

Inkubera har fått i uppdrag av RÖIAB (Region Örebro Innovation AB) att utreda möjligheterna för att öka tillgången på risk- och tillväxtkapital i Örebro län. Målet är att på sikt skapa större samverkan mellan privata och offentliga medel och göra det enklare för nystartade och växande företag i regionen att hitta kapital för sin tillväxt. – Vårt uppdrag är att ta reda på vilka upplägg som har fungerat i andra regionen för att sedan kunna designa ett upplägg som passar här, säger Inkuberas VD, Fredrik Stenman. Riskkapital har en avgörande betydelse för att lovande startups och scaleups i vår region ska kunna nå sin fulla potential.