Nyheter

Amet Drive med i Draknästet

Amelia Losander och Isra Albeatar under inspelningen av Draknästet.

Tordagen 21 september var Inkubera-företaget Amet Drive med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka.
– Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

Isra och Amelia träffades på Degerforsgymnasiet. Amelia är född och uppvuxen i Karlskoga, Isra hade just flyttat till området från Sundsvall. Idéen att starta en tjänst för att underlätta samåkning föddes när de startade ett  UF-företag som var en del av utbildningen.

Det som sedan hände kan inte beskrivas som något annat än en succé. Tjejerna på Amet Drive dominerade den lokala UF-galan totalt. De vann priserna Årets affärsplan, Årets Innovation och Årets tjänst och gick vidare till riksfinal där de blev belönade med 2: a pris för sin affärsplan.

Amelia och Isra har nu hunnit bli 19 år och avslutat sin gymnasieutbildning, men det som en gång var en skoluppgift är nu ett riktigt företag och en del av Inkubera. Via sin hemsida kopplar de samman personer som vill till samman destination vilket både spar pengar och miljön.
– Dessutom finns är det förstås trevligt att få resesällskap, säger Isra.

Runt nyår såg tjejerna en annons på Instagram om att det nu var möjligt att söka till SVT:s Draknästet, ett program där namnkunniga investerare, de så kallade drakarna, får möta entreprenörer med nya idéer som hoppas att drakarna vill stötta dem i deras satsningar.
– Draknästet är ett program vi tycker om att titta på. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Sen var det bara att sätta i gång och skriva en så bra ansökan som möjligt, berättar Amelia.

Efter inskickad anmälan tog medlemmar i redaktionen för Draknästet kontakt för att få vet mer om Amet Drive. I februari kom beskedet att de var antagna. Inspelningen skedde i mars.
– Redaktionen hade många frågor om hur vi tänkte kring vår pitch och hur vi kunde göra den visuell. Det som ser på programmet förstår förhoppningsvis vad vi kom fram till, säger Isra.

– Det var jättespännande att få träffa flera personer som jag bara sett på tv sedan jag var liten, säger Amelia. Vi lärde oss mycket på den här resan och att vi fick mycket uppmuntran. Drakarna tyckte att det var coolt att vi driver företaget trots att vi är så unga.

Under programmet fick Amet Drive ett bud från en investerare på 1 mkr för 50 % av bolaget, som Amelia och Isra tackade ja till. Efter programmet skedde dock ett möte med investeraren, då tjejerna kom på andra tankar.
– Vi upplevde att vi hade agerat lite för spontant och naivt under programmet, säger Amelia Losander. Vid närmare eftertanke ville vi inte ge bort en så stor del av bolaget.  Vi har dock fortsatt kontakt och en god relation med investeraren. Vi får se hur detta utvecklar sig i framtiden.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 3 april

Pinball Brothers släpper ABBA – flipperspelet

Örebroföretaget Pinball Brothers är Europas största tillverkare av flipperspel. Efter succéerna Alien och Queen, baserat på den brittiska supergruppen, lanserar de nu ett flipperspel i samarbete med ABBA. – Faktum är att det faktiskt var de som tog den första kontakten, säger grundaren och vd:n, Daniel Janson. Eller för att vara exakt – det var Bennys son, Ludvig, som hörde av sig. Han är också är flipperspelsfantast.

torsdag 21 mars

Inkubera och deb. bjuder in till styrelseutbildning

Hur säkerställer man att styrelsearbetet fungerar i praktiken? Vilken roll och vilket ansvar har egentligen en styrelse? Vilka personliga risker finns det med att sitta i styrelse? Inkubera och Stockholmsbaserade deb. – ett företag som specialiserat sig på styrelseutbildningar – arrangerar styrelseutbildningen styrelseledamot” på Creative House i Örebro.

torsdag 21 mars

Tillväxtverket stöttar Arta Systems med 1,1 mkr

Inkubatorföretaget Arta Systems stöttas av Tillväxtverket med 1,1 miljoner kronor. Finansieringen gäller en förstudie för ett digitalt visualiseringsverktyg som ska tydliggöra möjligheter och utmaningar för svensk livsmedelsproduktion. Konkret syftar verktyget till att göra det lättare för offentliga beslutsfattare att skapa hållbara strategier och öka självförsörjningsgraden. "Stödet betyder mycket för oss, säger Cecilia Fendin, medgrundare och produktansvarig på Arta Systems. Nu ska vi kartlägga behoven i detalj tillsammans med ett antal regioner. Om vi kan göra hela matkedjan tydligare och mer greppbar, skapar det bättre förutsättningar för framtidens mat."

tisdag 19 mars

Monetax gör redovisningen av kryptovaluta enkel och transparent

På grund av ny EU-lagstiftning kommer Skatteverket att granska en handel med kryptovaluta extra noga i år. Ungefär en halv miljon svenskar äger bitcoin och annan krypto, men bara en minoritet av dem brukar redovisa sina försäljningar. En av orsakerna är att det är oerhört komplicerat. Monetax har dock byggt en programvara som löser problemet. – Med vår hjälp blir våra kunders affärer i krypto tydliga och transparenta, berättar Johannes Norrbacka på Monetax. EU:s nya lagstiftning innebär stora möjligheter för oss.