Nyheter

Lena på Start Your Move mötte socialministern

Socialminister Jacob Forssmed tillsammans med Lena Axelsson Svedell. Foto: Jesper Eriksson

Lena Axelsson Svedell fick rådet av sin affärscoach på Inkubera att kontakta socialminister Jacob Forssmed eftersom Lena har en lösning som hjälper personer med psykisk ohälsa att komma i gång med mer fysisk aktivitet. I fredags 15/12 träffades de för ett enskilt mötet på Örebro universitet.
– Att komma med i Inkubera var det lite som att hamna i en torktumlare, säger Lena. Men på ett positivt sätt! Jag har fått hjälp att tänka både större och mer utanför boxen. Nu rör jag mig framåt lite snabbare och tänker att ingenting är omöjligt.

Grunden för det nystartade Start Your Move är gedigen. Lena har arbetat som fysioterapeut på Region Örebro län i över 20 år. Det har lärt henne hur avgörande fysisk aktivitet kan vara för den psykiska hälsan, men också hur svårt det kan vara att för personer med psykisk ohälsa göra aktiviteterna till en vana. När hennes mottagnings tolvveckorsbehandling är över, är risken för en återgång till ett passivt liv överhängande. Det som så småningom blir Start Your Move föddes ur frustrationen över att det inte fanns något bra att erbjuda patienterna efter när behandlingen var avslutad.

2022 fick hon hjälp av Social Impact lab på Örebro universitet att konkretisera idén om en digital mötesplats för att stärka psykisk hälsa genom fysisk aktivitet. Under våren 2023 genomförde hon en pilot tillsammans med Friskis & Svettis och Ung arena, ett kommunalt initiativ för unga personer utanför arbetsmarknaden som lider av psykisk ohälsa. Testerna gav så bra resultat Lena beslutade sig för att gå vidare.

Utöver att den digitala mötesplatsen hjälper personer att komma i kontakt med varandra för gemensam fysisk aktivitet, ger den också tips på vilket utbud av aktiviteter som finns i närheten.
– Forskning visar att det sociala kittet är oerhört viktigt för att nå kontinuitet i all typ av träning. Dessutom vill vi göra det så enkelt som möjligt att hitta en lämplig aktivitet i närheten – allra helst gratis. Vi riktar oss ju till personer som i regel har begränsade ekonomiska resurser.

Lena var först med i Inkuberas program för idéer i tidiga faser, Prepare, och har nu gått vidare till Inkuberas startup-program. Redan under Prepare, blev hon ihopkopplad med Fredric Öjebrandt som nu är hennes affärscoach.
– Han sa att man alltid skall försöka prata med den som bestämmer. Och den som är allra högst upp inom mitt område är och ju socialministern. Jag skickade ett mejl till Jakob Forssmeds kansli och fick först ett standardsvar att de inte stöttar enskilda näringsidkare. Men senare fick jag ändå ett meddelande om att han skulle besöka Örebro och gärna ville träffa mig. Det visade sig att det dock att det inte var mitt mail som föranledde kontakten, utan någon på Regeringskansliet hade hört mig föreläsa och tyckte att statsrådet borde träffa mig, så vi sökte varandra från varsitt håll kan man säga.

Mötet skedde 15/12 på Örebro universitet, där Lena för övrigt också är doktorand inom medicinsk vetenskap.
– Vi följer forskningsläget och jobbar själva med att försöka utveckla arbetet med fysisk aktivitet, både bland unga människor och inom hälso- och sjukvården, säger Jakob Forssmed. Till exempel genom att arbeta förebyggande med fysisk aktivitet på recept. Där såg vi Lenas arbete som ett mycket spännande initiativ, inte minst vad gäller forskningen kring psykisk funktionsnedsättning, i det här fallet adhd, och vilka effekter man kan få av träning. I dag ser vi att väldigt många unga diagnosticeras med adhd och då behöver vi ju veta hur vi hjälper dem på bästa sätt.

Jakob Forssmed tycker även att Lenas planer för Start Your Move är spännande.
– Jag blir inspirerad, säger han. För att träning ska bli långsiktig vet vi att det inte alltid räcker med den egna motivationen, utan då kan man behöva hjälp av andra. Lenas initiativ kring att hitta sätt att stötta varandra är väldigt positivt. Jag, precis som Lena, är övertygad om att vi behöver öka den fysiska aktiviteten. Jag tror att vi behöver tänka på fysisk aktivitet ungefär som att borsta tänderna. Det gör alla morgon och kväll. Jag tror att vi behöver bygga in det i vardagen för att må bra.

Lena har bara positiva saker att säga om mötet.
– Det var jättespännande att få berätta om de här idéerna och om forskningen. Det känns väldigt positivt. För mig blev det tydligt att regeringen har ett stort intresse för de här frågorna och vill driva dem framåt.

– Det har hänt jättemycket för mig det senaste året. Nu är jag redo att testa min innovation på marknaden. Det känns väldigt bra att ha fått mina idéer verifierade av socialministern och jag är full av tillförsikt inför att 2024 kommer innebära stora saker för Start Your Move, säger Lena förväntasfullt.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.