Nyheter

Lena på Start Your Move mötte socialministern

Socialminister Jacob Forssmed tillsammans med Lena Axelsson Svedell. Foto: Jesper Eriksson

Lena Axelsson Svedell fick rådet av sin affärscoach på Inkubera att kontakta socialminister Jacob Forssmed eftersom Lena har en lösning som hjälper personer med psykisk ohälsa att komma i gång med mer fysisk aktivitet. I fredags 15/12 träffades de för ett enskilt mötet på Örebro universitet.
– Att komma med i Inkubera var det lite som att hamna i en torktumlare, säger Lena. Men på ett positivt sätt! Jag har fått hjälp att tänka både större och mer utanför boxen. Nu rör jag mig framåt lite snabbare och tänker att ingenting är omöjligt.

Grunden för det nystartade Start Your Move är gedigen. Lena har arbetat som fysioterapeut på Region Örebro län i över 20 år. Det har lärt henne hur avgörande fysisk aktivitet kan vara för den psykiska hälsan, men också hur svårt det kan vara att för personer med psykisk ohälsa göra aktiviteterna till en vana. När hennes mottagnings tolvveckorsbehandling är över, är risken för en återgång till ett passivt liv överhängande. Det som så småningom blir Start Your Move föddes ur frustrationen över att det inte fanns något bra att erbjuda patienterna efter när behandlingen var avslutad.

2022 fick hon hjälp av Social Impact lab på Örebro universitet att konkretisera idén om en digital mötesplats för att stärka psykisk hälsa genom fysisk aktivitet. Under våren 2023 genomförde hon en pilot tillsammans med Friskis & Svettis och Ung arena, ett kommunalt initiativ för unga personer utanför arbetsmarknaden som lider av psykisk ohälsa. Testerna gav så bra resultat Lena beslutade sig för att gå vidare.

Utöver att den digitala mötesplatsen hjälper personer att komma i kontakt med varandra för gemensam fysisk aktivitet, ger den också tips på vilket utbud av aktiviteter som finns i närheten.
– Forskning visar att det sociala kittet är oerhört viktigt för att nå kontinuitet i all typ av träning. Dessutom vill vi göra det så enkelt som möjligt att hitta en lämplig aktivitet i närheten – allra helst gratis. Vi riktar oss ju till personer som i regel har begränsade ekonomiska resurser.

Lena var först med i Inkuberas program för idéer i tidiga faser, Prepare, och har nu gått vidare till Inkuberas startup-program. Redan under Prepare, blev hon ihopkopplad med Fredric Öjebrandt som nu är hennes affärscoach.
– Han sa att man alltid skall försöka prata med den som bestämmer. Och den som är allra högst upp inom mitt område är och ju socialministern. Jag skickade ett mejl till Jakob Forssmeds kansli och fick först ett standardsvar att de inte stöttar enskilda näringsidkare. Men senare fick jag ändå ett meddelande om att han skulle besöka Örebro och gärna ville träffa mig. Det visade sig att det dock att det inte var mitt mail som föranledde kontakten, utan någon på Regeringskansliet hade hört mig föreläsa och tyckte att statsrådet borde träffa mig, så vi sökte varandra från varsitt håll kan man säga.

Mötet skedde 15/12 på Örebro universitet, där Lena för övrigt också är doktorand inom medicinsk vetenskap.
– Vi följer forskningsläget och jobbar själva med att försöka utveckla arbetet med fysisk aktivitet, både bland unga människor och inom hälso- och sjukvården, säger Jakob Forssmed. Till exempel genom att arbeta förebyggande med fysisk aktivitet på recept. Där såg vi Lenas arbete som ett mycket spännande initiativ, inte minst vad gäller forskningen kring psykisk funktionsnedsättning, i det här fallet adhd, och vilka effekter man kan få av träning. I dag ser vi att väldigt många unga diagnosticeras med adhd och då behöver vi ju veta hur vi hjälper dem på bästa sätt.

Jakob Forssmed tycker även att Lenas planer för Start Your Move är spännande.
– Jag blir inspirerad, säger han. För att träning ska bli långsiktig vet vi att det inte alltid räcker med den egna motivationen, utan då kan man behöva hjälp av andra. Lenas initiativ kring att hitta sätt att stötta varandra är väldigt positivt. Jag, precis som Lena, är övertygad om att vi behöver öka den fysiska aktiviteten. Jag tror att vi behöver tänka på fysisk aktivitet ungefär som att borsta tänderna. Det gör alla morgon och kväll. Jag tror att vi behöver bygga in det i vardagen för att må bra.

Lena har bara positiva saker att säga om mötet.
– Det var jättespännande att få berätta om de här idéerna och om forskningen. Det känns väldigt positivt. För mig blev det tydligt att regeringen har ett stort intresse för de här frågorna och vill driva dem framåt.

– Det har hänt jättemycket för mig det senaste året. Nu är jag redo att testa min innovation på marknaden. Det känns väldigt bra att ha fått mina idéer verifierade av socialministern och jag är full av tillförsikt inför att 2024 kommer innebära stora saker för Start Your Move, säger Lena förväntasfullt.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."