Nyheter

Sparbanksstiftelsen Nyas innovationslån hjälper Inkubera-företagen att växa

Miko Lazic, Moonlighting Industries

Sedan några år tillbaka har Inkubera ett samarbete med Sparbankstiftelsen Nya. Samarbetet innebär att stiftelsen finansierar utveckling i utvalda Inkubera-bolag via förmånliga innovationslån. Första omgången företag har redan betalat tillbaka sina lån, vilket gör att pengarna kan gå vidare och göra nytta hos andra företag.
– Med innovationslånen vill vi hjälpa bolag i tidiga skeden att utvecklas säger Peter Almroth, vd på Sparbanksstiftelsen Nya.

Sparbanksstiftelsen Nya har som syfte att främja sparsamhet samt bevara och utveckla sparbanksidén. Stiftelsen får också återinvestera i näringsliv, forskning, utbildning, idrott eller kultur inom sitt verksamhetsområde. Genom att stötta innovativa tillväxtbolag vill man ge ett positivt bidrag till regionens näringsliv.
– Ofta är det svårt för nya bolag att få tillgång till kapital via det ekosystem som finns. Här kan stiftelsen vara med och bidra till entreprenörskap och en positiv samhällsutveckling, menar Peter Almroth.

Tillsammans med Almi Mälardalen utser Inkubera de företag som får tillgång till de förmånliga innovationslånen. Den första omgången gick lånen till Retenua (som använder visionteknologi för att förhindra olyckor med fordon på arbetsplatser) Embrace Safety (som hjälper kommuner att förhindra brott) samt till Moonlightning industries.

Moonlightning industries har utvecklat Moon Smart Focus, en AI-baserad lösning som hjälper professionella filmskapare att arbeta med fokus – en stor utmaning i de flesta filmproduktioner, Oftast är över 30 personer involverade. Moon mäter avstånd till alla skådespelare i realtid, vilket ökar precisionen i filmningen, spar tid och minskar risker för fel.
– Tyvärr får vi ännu inte berätta om alla spännande produktioner vi är ute på just nu, berättar grundaren Miko Lazic, som hade första kontakten med Inkubera redan 2014. Moon Smart Focus har bland annat används på flera Marvel-produktioner i London och USA och Moon och till och med en Spielberg-produktion i London. Aktuellt på TV just nu är Lars von Triers Riket Exodus, Utvandrarna, Julkalendern, och den svenska bilfilmen Ett Sista Race.

Trots framgångarna är Moon Smart Focus fortfarande i en tidig fas av sin produktutveckling. Innovationslånet från Sparbanksstiftelsen Nya kom väl till pass.
–  Vi fick innovationslånet från Sparkbanksstiftelsen Nya när vi var i ett tidigt och osäkert skede i uppbyggnaden av vårt bolag. Utan finansiell stöttning i vårt tidiga utvecklingsarbete hade vi inte kunnat vara där vi är idag, säger vd Mathias Farnebo.

Såväl Moonlightning Industries som de två övriga företagen i första omgången har nu återbetalt innovationslånen vilket gör att pengarna kan gå vidare och göra nytt i tre andra företag, nämligen ProPractise, JL Kemi och RePeak.
— Det är fantastiskt roligt att se att företagen som var med i den första omgången av innovationslånen har kunnat betala tillbaka lånen så att de kan rulla vidare till nya företag med samma behov, säger Peter Almroth. Vi har också beviljat en ny omgång medel för att ytterligare företag ska kunna få möjlighet att söka lånen. Det är både viktigt och roligt att kunna medverka till att drivna entreprenörer kan förverkliga sina idéer, vilken i sin tur leder till en positiv samhällsutveckling.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."