Nyheter

Nytt samarbete ska skapa fler kommersiellt hållbara företag från universitetet

Helena Bergström, vd för Örebro Universitet Holding samt innovationsrådgivare.

Med stöd från Region Örebro län utökar Inkubera sitt samarbete med Örebro universitet Holding. Satsning ska bland annat leda till att fler idéer från forskare och studenter skall bli kommersiellt hållbara satsningar.
– Vi får ett tillskott av resurser och kan erbjuda studenter och forskare ny affärsmässig kompetens, säger Helena Melander Bergström vd på Örebro Universitet Holding till lika innovationsrådgivare.
– Genom att våra affärscoacher tidigt får träffa idébärarna och diskutera möjligheter och affärsmodeller, hoppas vi kunna vara med och skapa fler livskraftiga och förhoppningsvis även skalbara företag, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera.

ORU Holdings mål är att lösa samhällsutmaningar och se till att innovationer och kompetens från Örebro universitet kommer till nytta i samhället. En del av verksamheten är att via sitt innovationskontor ge råd och praktisk hjälp till idébärare så att nya produkter, tjänster och processer kan skapas. Syftet med det nya projektet är att skapa ett snabbare genomflöde från idéer till hållbara företag.
– Vårt fokus är att forskning och idéer skall komma till nytta, säger Helena. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att nya företag skapas. Genom detta projekt vill vi utmana och uppmuntra personer med goda idéer att våga omvandla idéerna till företag. Det är alltså lite större fokus på det kommersiella, men jag ser ingen motsättning i det. Ofta kan en idé komma till större nytta om det finns ett företag bakom som kan driva utvecklingen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Två av Inkuberas affärscoacher, Mattias Andershed och Christian Ståhlberg, kommer fram till sommaren att träffa såväl forskare som studenter och agera bollplank för att hjälpa dem att utveckla deras idéer. Utgångspunkterna är dock för det mesta olika för de två grupperna.
– Forskare har i regel fokus just på sin forskning, säger Helena. Drivkrafterna skiljer sig därför åt och störst andel nya företag kommer sannolikt att startas av studenter.

Totalt sätt förstärker Inkubera innovationskontorets verksamhet med 20 timmar i månaden. På sikt hoppas Fredrik Stenman att kunna öka Inkuberas kontaktyta mot universitetet.
– Vi ser det här projektet som en första pilot. Utöver att vi gärna ser att fler företag startas av forskar och studenter, är ett tätare samarbete med universitetet betydelsefullt för oss. Vi är övertygade om att vi har mycket att lära av varann.

Foto: Pavel Koubek

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."

torsdag 2 maj

Inkubera ska utreda möjligheterna för ökad tillgång på riskkapital

Inkubera har fått i uppdrag av RÖIAB (Region Örebro Innovation AB) att utreda möjligheterna för att öka tillgången på risk- och tillväxtkapital i Örebro län. Målet är att på sikt skapa större samverkan mellan privata och offentliga medel och göra det enklare för nystartade och växande företag i regionen att hitta kapital för sin tillväxt. – Vårt uppdrag är att ta reda på vilka upplägg som har fungerat i andra regionen för att sedan kunna designa ett upplägg som passar här, säger Inkuberas VD, Fredrik Stenman. Riskkapital har en avgörande betydelse för att lovande startups och scaleups i vår region ska kunna nå sin fulla potential.

måndag 29 april

Nominera bästa idé till Sveriges största innovationstävling

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges ledande tävling för nyskapande idéerna. Jurygrupper i alla län utser de bästa idéer sett till innovativitet, marknadspotential och hållbarhet. I Örebro län är det Inkubera som leder arbetet. Nu är det hög tid att nominera de smartaste nya idéerna. Nominera dig själv eller någon annan senast 31 maj.

måndag 22 april

Start Your Move – fysisk aktivitet istället för psykisk ohälsa

Som fysioterapeut har hon hjälpt hundratals människor personer med psykisk ohälsa att komma i rörelse. Frustrationen över att många av dem återgick till ett stillasittande liv efter behandlingen, gav energi till att bli företagare. – De flesta vet att den psykiska ohälsan kostar samhället enorma belopp och att fysisk aktivitet är en nyckel för tillfrisknande. Ändå görs det alldeles för lite. Med Start Your Move vill jag bidra till en hållbar förändring, säger Lena Axelsson Svedell.